Å sette seg i en fly på en norsk flyplass, er som oftest ikke det mest luksuriøse man kan foreta seg. I alle fall hvis det er snakk om en ruteflyging.

Enkelte flyselskap tilbyr riktignok en kaffekopp eller et enkelt måltid, og man kan kjøpe seg plass foran i kabinen for å få litt mer service.

Likevel er dette nærmest ingenting, sammenlignet med hva enkelte flyselskap tilbyr kunder som er villig til å lette lommeboka eller kredittkortet for en større sum.

Luksus i skyene

Flyselskapet United tar normalt over 62.000 kroner for at du skal få nyte førsteklasse mellom USA og Hong Hong. Til sammenligning koster et sete i businessclass drøyt 50.000 kroner.

På første klasse i flyet er det imidlertid lite som minner om kaffekopp og trekant-sandwich, ifølge flyselskapets egen nettside er det nærmest ingen grenser for hvilken service du får har du betalt nok.

Som førsteklassereisende kan du allerede når du kommer på flyplassen nyte godt av egen innsjekkingsskranke og en lounge med gratis drikke og bespisning. Når du etter prioritert boarding av flyet har satt deg ned i et skinnsete, som for øvrig er stort nok til å gjøres om til en seng hvis du vil sove, får du din før-avgang drink.

Mens du nyter denne, slår du kanskje på det innebygde massasjesystemet i setet mens du fester setebeltet og gjør deg klar for en seksretters middag over skyene. Under reisen kan velge og vrake fra en variert vinliste, som blant annet inneholder tre ulike champagner.

Vel fremme på ankomstflyplassen, kan du flere steder besøke en ankomst-lounge. Denne inneholder ofte foruten mer mat og drikke, også baderomsfasiliteter så du kan møte den mindre luksuriøse verden utenfor nydusjet og opplagt.

Les også: Fremtidsflyet på første norgesvisitt

Bonuspoeng

Til tross for at servicen sikkert kan friste mange, er den på grunn av prisen forbeholdt de få med store lommebøker eller representasjonskontoer. Men ikke alltid, som når en datamaskin bestemmer seg for å selge flybilletter på billigsalg.

Medlemmer av flyselskapet Uniteds bonusprogram fikk fra søndag nemlig muligheten til å kjøpe flybilletter mellom USA og Hong Kong på første klasse for bare 4 – fire – bonuspoeng, og 33 amerikanske dollar i avgifter.

På nettsteder for reiseentusiaster ble datafeilen raskt kjent, og mange benyttet seg av tilbudet og bestilte flybilletter før flyselskapet oppdaget blemmen og fikk rettet opp prisen.

Les også: Betalte 186.000 kroner for å fly med Dreamliner

Rammes av lov

Hundrevis, muligens tusenvis, av billetter ble solgt før datamaskinens supertilbud ble stanset, melder nyhetsbyrået AP.

En åpenbar feil, som selskapet mener de kan omgjøre ved å tilbakebetale penger og bonuspoeng som ble benyttet til billettkjøpene.

Billettkjøperne er, kanskje naturlig nok, av motsatt oppfatning og har klaget Uniteds beslutning inn for det amerikanske samferdselsdepartementet for å bryte en ny forbrukerlov som forbyr flyselskaper i å øke prisen på flybilletten etter at kunden har fullført kjøpet.

– Regelen om prisøkning etter gjennomført kjøp, gjelder også billetter kjøpt med bonus poeng, særlig siden de også inneholder betaling, sier talsmann for samferdselsdepartementet Bill Mosley og sikter til de 33 dollarene i skatter og avgifter United krevde.

Les også: EU: - Grønt lys for flymobil

Dyr straff

Maksimumsstraffen for å bryte regelverket er 27.500 dollar – 167.000 kroner. Ifølge departementet kan hvert enkelt billettsalg bli vurdert som et separat brudd på regelverket.

Ifølge Mosley har departementet ikke kommet til noen konklusjon rundt om Uniteds heving av salget er et regelbrudd. Faller departementet ned på kundenes side, kan det imidlertid bli langt dyrere å nekte kundene i nyte luksus i skyene, enn å la de gjennomføre flyturen.