Meierikonsernet Tine, som i vinter var i hardt vær fordi de ikke klarte å levere nok smør, har nå kjøpt en importkvote på 200 tonn smør som ekstratiltak for å møte etterspørselen.

Les også: Amerikanere gjør narr av smørkrisen: – In your face Norgies

Liten produksjonsøkning

Tine solgte i første halvår i år nærmere 3.900 tonn smør. I samme periode i fjor utgjorde salget 3.400 tonn smør. Økningen er på 13 prosent. I samme periode har produksjonen av melk økt med bare 1 prosent, skriver Nationen.

– Melkeproduksjonen så langt i år har vært omtrent som forventet i volum, men har noe lavere fettprosent enn ventet. Derfor kjøpte vi i vår en importkvote på 200 tonn for å kunne supplere Tine-smøret med smør fra utlandet laget på norsk oppskrift, sier informasjonssjef Øystein Knoph i Tine.

Da smørkrisen rammet før jul, samlet dansk TV 2 inn store mengder smør som de sendte til Norge. I Oslo ble smøret delt ut på direkten i God Morgen Norge til smørhungrige nordmenn som sto i lange køer.

Se video: Her får nordmenn dansk smør på Karl Johan

Kan fortsatt være tomt

Han opplyser at Tine er trygg på at etterspørselen fremover skal dekkes. Men dagligvarebutikkene mener at det fortsatt kan oppstå smørmangel.

Les også: Smørkrisen kostet Tine-sjef jobben

Kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen opplyser at det ikke alltid blir levert nok smør og at det har vært slik i hele år bortsett fra en liten periode i vinter. Hun varsler at det vil være mangel på enkelte varianter, men legger til at situasjonen ikke er som den var i fjor da smørkrisen oppsto. (NTB/TV 2)