– Vi ser med bekymring på det som skjer, sier Raymond Turøy, som er nestleder i Fagforbundets seksjon helse og sosial.

Det har nærmest blitt et kappløp om sykepleierne i Rogaland. Som TV 2 Nyhetene fortalte tirsdag har både Time, Klepp og Stavanger kommune gitt sykepleierne en kraftig lønnsøkning.

– Lønna betyr noe for alle

For sykepleier Ellen Aursland ble lønna avgjørende for at hun ikke så etter ny jobb hos nabokommunen. Med over 16 års ansiennitet får hun og andre sykepleiere i Time med tilsvarende ansiennitet en ny årslønn på 430. 000 kroner.

LØNN:¿ Om det er slik at lønn som trengs for å få vår kompetanse, er det det som er vårt fokus, sier Nina Horpestad, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund, Rogaland. (Foto: TV 2)

I gjennomsnitt har sykepleierne i Time fått økning på 34.000 kroner.

– Lønna betyr noe for alle og det betyr også mye for oss sykepleiere, sier Aursland.

Kjenner du til lignende tilfeller andre steder eller andre yrker hvor det pågår lønnskrig? Tips TV2s reporter her.

LES OGSÅ: Lønnskrig om sykepleiere i Rogaland

Fra 1. mars økte Klepp kommune lønna til institusjonssykepleierne ved å gi dem fire års ekstra ansiennitet, samt et tillegg på 20.000 kroner.

Den nye lønnsstigen i Time var kommunens reaksjon på at nabokommunen Klepp måneden før hadde gitt sykepleierne i institusjon og natt et kraftig lønnshopp for å rekruttere og beholde sykepleiere.

Time innførte en ny stige der begynnerlønnen lå 40.000 kroner over minstelønn samtidig som et nytt 16-årstrinn ga en årslønn på 430.000 kroner. Dette var nærmere 50.000 kroner høyere enn minstelønnssatsene i kommunal sektor for de med lengst ansiennitet.

– Kan ikke fortsette inn i himmelen

Men utviklingen i fylket vekker reaksjoner hos Fagforbundet. Også Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget følger nøye med på lønnsutviklingen.

LES OGSÅ: Politiet bekrefter Springsteen-avtale: Skal spille på Rådhusplassen

– Det kan ikke fortsette inn i himmelen, sier nestleder i Helse- og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe (Sp).

N-REAXSYKELONN-180712-ATG-002102 (Foto: TV 2)

– Om det bare er lønn det går på, er det bare de kommunene med flest penger som får tak i fagfolk. Og det er et scenario vi ikke kan ha, sier hun.

– Dette er usolidarisk overfor de kommunene som ikke klarer å gi denne lønnen, og for de gruppene som ikke får den samme lønskompensasjonen, sier Turøy.

– Er dette usolidarisk?

Flere kommuner vurderer å følge etter

– Det er viktig å huske på at det er pasientene som skal ha vårt fokus, og om det er slik at lønn som trengs for å få vår kompetanse, er det det som er vårt fokus, sier Nina Horpestad, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund, Rogaland.

LES OGSÅ: Redaktør: – Ubehagelig av Senterpartiet

Fagforbundet ber kommunene tenke seg nøye om før de fortsetter spiralen av lønnsøkning. Men TV 2 vet at flere kommuner nå vurderer å bli med på lønnsgalloppen.

– Vi syns ikke at enkeltforbund skal kjøre dette nå, vi skal ta de tingene som skal gjøres i de lokale forhandlingene til høsten, slutter Turøy.