Forrige uke publiserte Se og Hør Weekend-utgaven 32 sider med bilder av den norske kongefamilien på privat ferie på øyen Korsika i Middelhavet.

Bildene viser hele den norske kongefamilien som for tiden ferierer på kongeskipet, iført badedrakter og bikini.

Nå raser fotograf Morten Krogvold mot Se og Hør og Her og Nå som har publisert bildene, og kaller situasjonen for nedrig.

Les også: Det norske folk støtter Mette-Marits veskekjøp til 64.000 kroner

Bygger en kikkementalitet

I et intervju i Radio Norges «Norgesmagasinet», går fotograf Krogvold hardt ut mot Se og Hør og kaller bildene av kongefamilien for dårlig journalistikk.

– Jeg synes det er utrolig nedrig av Se og Hør å trykke bildene selv om de vinkler det positivt, og det er utrolig pinlig at folk kjøper det. Det er synd på de fotografene som gjør det møkkarbeidet. Det må være forferdelig for kongefamilien å vite at det ligger pressebyråer med telelinser og vokter hvert skritt de tar. Det går en grense der. Det er «disrespect».

Selv mener Krogvold at bildene er med på å skape en usunn mentalitet.

– Jeg mener generelt at den formen for journalistikk og fotografi, det er det verste jeg vet. Det er kikkementaliteten som de er med på bygge opp for det norske folk, som ikke jeg liker, sier Krogvold til Radio Norge onsdag kveld.

Les også:Kongeparet feiret i dag

Stolt over «historiske og flotte» bilder

Se og Hørs sjefsredaktør, Harald Haave, har en helt annen formening om kongefamiliens feriebilder.

– Jeg synes Se og Hør kan være stolte over å kunne presentere 32 sider med historiske og flotte bilder av hele den norske kongefamilien. De har tatt med seg hele familien på tur og det har vi ikke sett tidligere, påpeker Haave til Radio Norge.

– Brudd på god presseskikk

Under intervjuet understreker Krogvold at Se og Hør bryter god presseskikk og at kongefamilien bør spares for slik innvadering.

Er det brudd på privatlivets fred å ta slike bilder av kongefamilien?, sier Due-Sørensen og retter spørsmålet mot Haave.

–Nei hadde jeg ment det, så hadde jeg sannsynligvis ikke satt bildene på trykk. Når man ser bildene så tror jeg også kongefamilien er fornøyd. De er fantastisk flotte og vi skal være stolte av at de viser den åpenhet og folkelighet. Kongefamilien kunne ha gjemt seg bort på private strender eller avstengte luksuseiendommer, som det finnes mange av, men det gjør de ikke, sier sjefsredaktøren til Radio Norge.

Haave mener videre at Morten Krogvold ikke har nok kredibilitet til at kritikken blir tatt seriøst, i hans øyne.

– Morten Krogvold er en fantastisk portrett- og kunstfotograf. Han har fotografert kongen og dronningen tidligere og ble da kraftig kritisert av den tidligere hoff-fotografen Gunnar Sørvold. Sørvold mente at Krogvold hadde fornærmet kong Harald og Dronning Sonja ved å ta dårlig bilder av kongeparet. Morten Krogvold er en mann som liker å gå ut med karakteristikker av andre fotografers virke, jeg tar ikke han så alvorlig, avslutter Haave i Norgesmagasinet.

Les også:Den spanske kongefamilien trekker seg selv i lønn

–Det er ikke nedrig

Medarbeider ved institutt for journalistikk, Gunnar Bodahl-Johansen, finner ikke bildene støtende og synes det er hyggelig å se kongefamilien samlet på ferie.

– Bildene viser at kongefamilien er en helt vanlig familie som alle oss andre. De går også i badeshorts og bikini som alle, noen av oss får alderstillegg her og der og det er en naturlighet. Slik fremstiller de seg som en helt naturlig norsk familie. For royalister er det hyggelig å se kongefamilien samlet på denne måten. Det er ikke nedrig, sier Bodahl-Johansen til Radio Norge,

Verken Morten Krogvold eller Harald Haave var tilgjengelige for ytterlige kommentarer.

Les også:– Kongeparet reiser utenlands på 17. mai