Varer ærlighet lengst? Folk flest ser ut til å mene dét.

Skjult kamera på kjøpesenter

Et australsk kredittkortselskap ville belønne ærlige mennesker og satte i gang et reklamestunt på et kjøpesenter. Et par solbriller ble lagt på gaten utenfor kjøpesentret. Og som forventet – folk leverer inn brillene i informasjonsskranken.

Et skjult kamera fotograferer den ærlige personen som leverer brillene, mens damen i skranken ber om personens navn.

«Vanlige» mennesker på avisforsidene

Når brillene er avlevert, og de ærlige personene kommer inn på kjøpesentret, ser de plutselig seg selv overalt.

«Ærlige Marina leverte tilbake briller», står det på en reklameplakat. «Er dette ærlighetens ansikt?», er teksten på et lysskilt med bilde av John. Ærlige personer finner sitt ansikt på kaker, reklameskilt, avisforsider og i nyhetssendinger mens de vandrer rundt på sentret.

Hvordan reagerer de? Se den rørende videoen i toppen av saken.

Se også denne videoen: Erling holdt bryllupstale uten å si ett eneste ord

Nordmenn med moral

Tidligere i år ble det gjort en undersøkelse i Oslo og Akershus for å teste østlendingene moral. Hovedstadens borgere besto prøven med stil.

Ti lommebøker med 260 kroner i kontanter i ble lagt ut rundt på gatene omkring i Oslo sentrum. Alle ble levert tilbake med penger og innhold.

– Etikken i dette er uhyre enkel. Vi vet alle sammen at finner vi noe som ikke tilhører oss, så leverer vi det tilbake. Utfordringen er ikke å vite hva som er riktig og galt, utfordringen er å omsette det til praksis, sa Svendsen den gangen.

Les også: Ærlige Oslo-borgere leverte lommebøker tilbake