REAGERER: Politisk redaktør Hanne Skartveit i VG reagerer på at Sp polititiker Jenny Klinge bruker romfolket for å fremme EØS motstand. (Foto: TV 2 montasje)
REAGERER: Politisk redaktør Hanne Skartveit i VG reagerer på at Sp polititiker Jenny Klinge bruker romfolket for å fremme EØS motstand. (Foto: TV 2 montasje)

Redaktør: – Ubehagelig av Senterpartiet

Ikke greit at Jenny Klinge (Sp) bruker romfolket til å fremme EØS-motstand, mener politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiets justispolitiske talsperson, Jenny Klinge, mener Norge må ta kontroll over egen grense. Hun vil melde landet ut av Schengen-avtalen.

VGs politiske redaktør mener Klinge burde latt være å bruke romfolk-debatten får å markere sin EØS-motstand.

– Dette er klassisk Senterparti-motstand som blir brukt på en ganske ubehagelig måte i en vanskelig sak, mener den politiske redaktøren.

LES OGSÅ: Regjeringsparti vil melde Norge ut av Schengen

Vil ut av Schengen

Sp-politiker Jenny Klinge har lenge kjempet for et forbud mot tigging i Norge. Men tiggeforbud er ikke nok, mener Klinge. Hun vil erstatte Schengen-avtalen med en nordisk grenseunion.

– Vi vet at det ligger menneskehandel bak i alle fall deler av tiggingen vi ser på gaten. Ved å gjeninnføre passkontroll rundt Norden vil man mye mer effektivt kunne gå inn og luke ut dem som er del av kriminelle nettverk, sier Klinge til Klassekampen.

Hun mener at problemet er særlig akutt fordi Romania og Bulgaria etter planen kan bli del av Schengen-området i løpet av høsten.

Politisk redaktør Hanne Skartveit i VG mener Klinge ser bort fra det Norge har tjent på avtalen.

– Da tenker jeg på alle de som kommer til landet og bidrar til at det norske samfunnet går rundt, og vår velstand øker, sier hun til TV 2.

LES OGSÅ: Faremo: – Skremt av Frp-uttalelser

POLITISK PANEL SVARER: Bør Norge melde seg ut av Schengen-avtalen?

– Bruker romfolket som brekkstang

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy blir opprørt av at Klinge bruker romfolk-debatten til å ville melde Norge ut av Schengen-avtalen.

– Klinge bruker romfolket som brekkstang for å melde Norge ut Europas kanskje viktigste samarbeidsavtale er skammelig, reaksjonært og proteksjonistisk, sier han til tv2.no.

– Tiggeutfordringen og østeuropeisk kriminalitet skal vi ta på alvor, men løsningen er ikke å bygge opp murer vi har brukt årtier på å rive ned. Vi må se på reglene for å opparbeide rettigheter i folketrygden, og vi må se på tiltak som meldeplikt for bostedsløse. Men løsningen er ikke å stenge Europa ute fra Norden, legger han til.

Sandøy påpeker at Schengen-avtalen har vært bra for Norge.

– Schengen-samarbeidet er den største europeiske seieren i moderne tid. Vi har fått tilgang på sårt tiltrengt arbeidskraft fra hele Europa. 87 % av arbeidsinnvandringen i 2009 kom fra Øst-Europa, og har bidratt til å dekke en del av behovet for arbeidskraft. Den har også ført til økt handel, velferd og fred i Europa, sier han.

LES OGSÅ: Stoltenberg: – Vi må ta avstand fra romfolk-hetsen

– Feil av Klinge

Klinge må også tåle kritikk fra egne rekker for utspillet sitt.

– Jeg synes det bli feil å bruke dette som et tiltak i forhold til romfolket nå, sier Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen til TV 2.

Men han understreker at partiets politikk er klar når det gjelder Schengen-avtalen.

– Vi ønsker å oppheve den, fordi vi ikke ønsker fri flyt av blant annet folk og arbeidskraft, forklarer han.

POLITISK PANEL SVARER: Bør Norge melde seg ut av Schengen-avtalen?