951_951_6147 copy (Foto: Mats Wedervang)
951_951_6147 copy (Foto: Mats Wedervang)
 Frank Schleck gir seg i Giro d'Italia. (Foto: LUK BENIES/Afp)
Frank Schleck gir seg i Giro d'Italia. (Foto: LUK BENIES/Afp)

Fränk Schleck med positiv dopingprøve

Har forlatt Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pau/Bergen (TV 2 Sporten): Fränk Schleck har testet positivt på en dopingprøve under Tour de France. Det melder Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) .

Sykkelstjernen skal ha avgitt den positive prøven etter den 13. etappen.

– Det var som om han fikk en hammer i hodet. Alle er i sjokk, sier RadioShack-Nissan-Treks pressetalsmann, Philippe Maertens, til pressekorpset utenfor laghotellet i Pau.

Les også: Andy Schleck: – Jeg er sikker på at han ikke har tatt noe

Tatt ut av Touren
Schleck skal ha hatt spor av stoffet xipamide i urinen. Ifølge Wikipedia er Xipamide et vanndrivende stoff som brukes til behandling av hypertensjon og ødem. Det kan også benyttes til å skjule andre kjemiske stoffer.

UCI har ikke gått inn for suspendering av Schleck, ettersom funnet ikke kvalifiserer til det. Men de gikk langt i å be han om å forlate Touren.

– UCI har troen på at laget hans vil gjøre det riktige for å sørge for at Tour de France i fred i ro. Og at de sikrer seg at rytteren har muligheten til å forberede sitt forsvar. Han har fire dager på seg til å be om en b-prøve, skriver UCI i pressemeldingen.

Tirsdag kveld bekreftet RadioShack-Nissan-Trek at Schleck er tatt ut av Touren. Men laget fortsetter rittet, understreker Maertens.

Les også: Skadet Fränk Schleck raste mot reporter

Laget: – Ukjent for oss
– Etter at vi ble gjort kjent med prøven, så har laget bestemt å trekke Fränk Schleck ut av Tour de France med umiddelbar virkning. Selv om ikke en unormal a-prøve krever noe slikt, så mener mr. Schleck og laget at dette er den riktige tingen å gjøre. Dette for å sikre oss at Tour de France kan fortsette i ro og mak, og at Fränk Schleck kan forberede sitt forsvar, skriver laget i en pressemelding.

Det er bare å minne om Alexander Kolobnevs positive dopingprøve under fjorårets Tour. Han ble suspendert, men seinere frikjent og er nå tilbake i sykkelfeltet.

RadioShack-Nissan-Trek understreker at xipamide ikke er å finne i noen av lagets medisinske preparater.

– Årsaken til at stoffet er i mr. Schlecks urinprøve er ukjent for oss. Derfor er vi ikke i stand til å forklare funnet på nåværende tidspunkt, skriver de.

Kaos utenfor hotellet
TV 2 Sporten sto utenfor hotellet til Schlecks lag gjennom hele tirsdag kveld. Men journalistene som hadde møtt opp ble nektet å komme inn og ventet utenfor i håp om at talsmannen skulle komme ut.

Fire politibiler var ved hotellet, og den ene av dem er en sivil politibil som fraktet bevæpnede politifolk til hotellet. Tre politibiler sto inne på hotelleiendommen, mens en var blitt igjen for å vokte journalistene som stod utenfor hotellet.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tour-manager her!

Kaggestad vil ikke forhåndsdømme
TV 2s sykkelekspert, Mads Kaggestad, vil ikke forhåndsdømme Schleck.

– Vi vet ikke helt sikkert om han er skyldig eller ikke. De må teste b-prøven først og han må få anledning til å renvaske seg. Det er bare å minne om Alexander Kolobnevs positive dopingprøve under fjorårets Tour. Han ble suspendert, men seinere frikjent og er nå tilbake i sykkelfeltet, sier han til tv2.no.

– Denne saken vil nok dra ut en god stund. Jeg antar Schleck vil anke dette hele veien til CAS (Idrettens voldgiftrett), sier Kaggestad.

Den tidligere sykkelproffen synes uansett nyheten er trist.

– Det er selvsagt trist for Touren og ikke minst Schleck selv. Nå vil det bli satt et spørsmålstegn etter alle hans tidligere meritter. Det er også uheldig for selve Schleck-navnet og hans lillebror Andy. Hans meritter vil også bli mistenkeliggjort nå, sier Kaggestad.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater
Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France

– Katastrofe for laget hans
At RadioShack-Nissan-Trek får nok en negativ nyhet knyttet til seg, beskriver Kaggestad som «en katastrofe».

– Ja, det er en katastrofe for dem. De har hatt nok å stri med og har hatt nesten bare dårlige nyheter gjennom hele sesongen. Jeg tviler sterkt på at det laget eksisterer neste år, sier han.

Uansett utfall av saken, så er i hvert fall Kaggestad fornøyd med at positive dopingprøver blir kjent.

– Det viser at systemet fungerer og at det styrende organet tar affære. Det vil sikkert være mange som nå slenger seg på hylekoret mot sykkelsporten, og vil hevde at de ikke fortjener plass i OL og så videre. Men vi må være klar over at det er mange gode sykkelryttere som ikke doper seg. Den prosentvise andelen av ryttere som doper seg er nok betydelig mindre enn en del andre idretter.

BELEIRET: Journalistene har samlet seg utenfor RadioShacks hotel (Foto: Mats Wedervang/TV 2)
BELEIRET: Journalistene har samlet seg utenfor RadioShacks hotel (Foto: Mats Wedervang/TV 2)

Skuffende Tour
Schleck hadde en forholdsvis anonym vårsesong før han i siste liten ble kastet inn i Giro d'Italia i mai.

32-åringen valgte å stå av etter den 15. etappen, men slo tilbake med solide resultater i både Tour de Luxembourg og Sveits rundt i juni.

Ettersom lillebror Andy Schleck måtte kaste inn håndkleet rett før Tour-starten, var det ventet at Schleck ville bli RadioShack-Nissans kaptein i Touren.

Men luxembourgeren fikk en uheldig start og veltet ut av sammenlagtkampen på den 6. etappen. Schleck lå etter mandagens etappe på en 12. plass i sammendraget.

Schleck tok 3. plass i Touren i fjor, og har også to etappeseirer fra tidligere.

Schleck har vært koplet mot dopingsaker tidligere også, men har aldri blitt dømt eller tatt.