Pau/Bergen (TV 2 Sporten): Tour de France er inne i sin avsluttende uke med flere tøffe - og antageligvis avgjørende - fjelletapper i Pyreneene.

Onsdagens etappe blir betegnet som kongeetappen i årets Tour. Og ikke uten grunn.

Rytterne skal over hele to utenforkategoriserte fjell (høyeste rangering), samt to 1. kategorifjell. Det andre utenforkategorifjellet er mytiske Tourmalet, som har figurert i Touren en rekke ganger.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tour-manager her!

– Et legendarisk fjell
TV 2s sykkelekspert, Dag Otto Lauritzen, kjenner fjellene svært godt fra sin egen proffkarriere.

– Det er en monsteretappe. Først skal rytterne over Col d'Aubisque. Der har jeg syklet opp der mange ganger. Så kommer Tourmalet - et legendarisk fjell. De to siste, Col d'Aspin og Col de Peyresourde, er også harde fjell, men Tourmalet er nok det verste av de fire, forteller han til tv2.no.

Les Kaggestads vurdering: «Etappen er kanskje den mest klassiske av alle»

Han forventer mye action opp Tourmalet.

– Jeg synes alltid det har vært spesielt å kjøre Tourmalet, men det er nok enda hardere å kjøre opp fjellet fra den andre siden. Det skjer alltid noe på Tourmalet. Jeg har kjørt der i regnvær, tett tåke og fantastisk solskinn. Det er en helt utrolig utsikt fra toppen. Og på onsdag kan rytterne se toppen nesten 10-15 kilometer foran seg. Hvis du ligger bak er det ikke noe særlig hyggelig å se feltet ligge 10 minutter foran deg. For noen er det tøft mentalt å se at det er så vanvittig langt opp til toppen, sier Lauritzen.

Les også:Sjekk Kaggestads og Dag Ottos drømmelag med norske syklister

– De må angripe på Tourmalet
Sykkeleksperten tror fort flere sammenlagtkandidater kan få sin Tour-drøm ødelagt over de mektige fjellene.

– Det er en del som har tapt Tour de France på Tourmalet. Det er også en del som har gått i noen viktige brudd. Det er ett av fjellene i Pyreneene som har vært brukt mest, forteller han.

Og påpeker:

– De rytterne med sammenlagthåp er nødt til å angripe. De burde angripe på Tourmalet. Men i hvert fall på Aspin.

Full oversikt: Dette ser du av sykkel på TV 2 i år
Alt av sykkel: Nyheter | Video | Tour de France

Kjørte over Aubisque i 1987
Lauritzens legendariske etappeseier i Tour de France i 1987 var som kjent opp til Luz Ardiden. Den fjelltoppen er ikke en del av årets Tour-løype, men det er det nest siste fjellet fra den gang.

– Col d'Aubisque var det nest siste fjellet før jeg kjørte opp til Luz Ardiden. Jeg var i et tidligere brudd som ble hentet, bortsett fra to mann. Jeg følte meg i god form og lå og tauet på en gruppe med tjue mann. Der lå Andy Hampsten, som var mannen vi satset på i sammendraget. Hampsten sa til meg at jeg kunne prøve å stikke, slik at jeg kunne hjelpe ham i den neste bakken.

– Jeg kjørte på og tok igjen en som heter Thierry Claveyrolat. Vi kjørte sammen med inn til Luz Ardiden, men i bunnen av bakken gikk jeg fra ham. Da lå det en nederlender tre minutter foran meg, men jeg hentet ham veldig fort. Da vi begynte på det siste fjellet lå resten av hovedfeltet, med Stephen Roche, Andy Hampsten og Lucho Herrera, ett og et halvt minutt bak meg. Jeg kjørte alt jeg kunne, og holdt unna med åtte eller ni sekunder. Jeg må ha vært i mitt livs form, sier Lauritzen med et stort smil.

Les også: Disse rytterne har brutt årets Tour de France