Statsminister Jens Stoltenberg reagerer sterkt på hatretorikken mot romfolket.

– Noe av det vi nå ser er forstemmende. Vi opplever at mennesker blir dømt fordi de tilhører en bestemt etnisk gruppe. Vold og hat brukes til å stemple en hel befolkningsgruppe og det må vi ta avstand fra. Det strider mot helt grunnleggende prinsipper, som at alle mennesker har krav på respekt og menneskeverd, sier Stoltenberg til TV 2.

– Må forsørge seg selv

Han henviser til de mange rasende utfall mot romfolket på nettet, både i kommentarfelt i nyhetsartikler og sosiale medier.

– Det å oppfordre til vold er veldig farlig og veldig galt.

Han mener at 22. juli har lært oss at vi må ta hatytringer på nettet på alvor.

– Er det noe vi har lært, så er det nettopp det at oppfordring til bruk av vold må vi ta på alvor.

Samtidig mener han det er viktig å ha to tanker i hodet samtidig.

– Vi må være tydelig på at alle, også fra romfolket, skal respektere norsk lov, at det norske velferdssamfunnet handler om plikter og rettigheter. Det er ikke slik at man automatisk har krav på opphold i Norge. Kan man ikke forsørge seg selv, har man ikke krav på opphold i vårt land, understreker Stoltenberg.

Lei skittkasting

Mandag gikk også Frp-politiker Morten Myksvoll ut og advarte mot den hissige stemningen på nettet.

«Jeg forstår ikke behovet for å sitte trygt plassert bak et skrivebord og spy ut hat mot en hel folkegruppe. Det er ingen grunn til å kalle de for “søppel”.», skrev han i bloggen sin.

Les også: Frp-politiker skremt av rasismen mot romfolket

Myksvoll (26) var inntil nylig nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom. Han sitter i Bergen bystyre og er kandidat til Fremskrittspartiets stortingsliste til valget i 2013.

Også han mener det er viktig å gi klar beskjed om hva han synes om debatten om romfolket.

– Jeg synes alle har et ansvar for å si ifra, enten man er Frp-politiker eller representerer et annet parti. Jeg er blitt spurt om hvordan jeg synes det er å representere et parti som kanskje har disse folkene som velgere, men jeg er ikke sikker på om det er riktig. Uansett kan jeg ikke styre hva folk skriver på nett. Men jeg vil minne om at romfolket også er mennesker. Hvis man glemmer at det er enkeltmennesker man snakker om og bare omtaler dem som én gruppe, så er man helt på jordet, sier Myksvoll.

Les også: Ap-topp lei rasist-stempling av høyresiden

Hastemøte

Forrige uke slo rumenerne seg ned utenfor Sofienberg kirke, som en protest mot hvordan de hevder de blir behandlet av politiet. Lørdag ble leiren utenfor kirken avviklet og flyttet til en tomt på Årvoll, til stor fortvilelse for naboene til tomten.

Mandag besluttet kommunen at også Årvoll-leiren måtte avvikles på grunn av manglende hygieniske forhold, men allerede neste dag gjorde de helomvending og romfolket får bli inntil videre.