Sammen med Erik Martinsen Øvergaard reddet Otto Løvik mellom 40 og 50 ungdommer opp av vannet utenfor Utøya. De handlet raskt da det gjaldt som mest, og er hedret med medalje for edel dåd. I «Trude» på TV 2 lørdag forteller en åpenhjertig Løvik om hvor vanskelig han har hatt det siden i fjor sommer.

– Jeg gikk helt tom, orket ikke mer. Livet ble meningsløst, sier Løvik.

Innlagt i fem uker

Det vanskeligste for Løvik har vært tanken på ungdommene han ikke hjalp, dem han måtte forlate fordi det var fullt i båten. Da han og Martinsen Øvergaard kom tilbake for å hente flere, var alle døde.

– Det er jo valgene vi gjorde jeg har tenkt på. «Hvorfor søren gjorde jeg ikke ditt, hvorfor søren gjorde jeg ikke datt?». Dette har jeg slitt forferdelig med, sier Otto Løvik.

I en periode var han så langt nede at han la seg inn på psykiatrisk sykehus.

– Jeg var der i fem uker og fikk kjempegod hjelp og støtte. Det hjalp meg over kneika, fortsetter han.

Les også: Redningsmenn sliter med samvittigheten: – Skulle ha reddet flere

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REDDET: Otto Løvik reddet mellom 40 og 50 ungdommer fra Utøya i båten sin. (Foto: Truls Heilo / TV 2)

Ble avvist av datteren

Mens Løvik og kona var travelt opptatt med å hjelpe sårede på Utvika camping, ble deres da ni år gamle datter Ronja gående alene noen timer. I dagene og ukene etter terroraksjonen merket Løvik at datteren forandret seg. Det begynte med mareritt om natten, og fortsatte med at Ronja ikke ville ha noe med faren å gjøre. Ikke se ham, ikke snakke med ham. Dette gjorde tilværelsen enda vanskeligere.

– Hun ville ikke på skolen, hun ville ikke på fotball- og håndballtrening. Etter hvert opparbeidet hun et veldig sinne mot meg, og støtet meg fra seg, sier Løvik.

Ved hjelp av BUP (barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) fikk han og kona til slutt vite at Ronja var sint på faren fordi han forlot henne. Fordi han «glemte» henne og reiste ut med båt.

– Hun har også fortalt at hun var livredd for at jeg skulle bli skutt. Samtidig må hun ha vært redd for at gjerningsmannen skulle komme opp på campingen for å ta henne, sier Otto Løvik, som måtte bo i kjellerstuen en periode da forholdet til datteren var på det vanskeligste.

Les også: – Glemmer ikke skrikene

(Artikkelen fortsetter under bildet)

erik_otto

Også Erik Martinsen Øvergaard sliter med valgene han tok om ettermiddagen 22. juli.

– Jeg er ikke den samme glade gutten som før. Jeg gråter mye, av de merkeligste ting, sier han.

Se hele intervjuet med Otto Løvik, Erik Martinsen Øvergaard og flere andre gjester i Trude på TV 2 fra klokken 21.40 til 22.40 lørdag! Her får Løvik blant andre møte en av dem han reddet.