Like før klokken 15.30 tirsdag fikk advokat Tor Erling Staff melding fra Bjerke bydel om at vedtaket om å stenge romleiren på Årvoller trukket tilbake.

– Vi fikk beskjeden om dette for kort tid siden. Jeg er veldig lykkelig på vegne av klientene og romfolket. De får være, men det er en del ting igjen slik som mange forskrifter, men det akutte er nå over, sier Staff til tv2.no.

Trakk tilbake stengningsvedtak

Tor Erling Staff representerer en av tomteeierne og lederne for romfolket som nå holder til på Årvoll i Oslo.

Vanessa Quintavalle er deleier av tomten på Årvoll og stilte tomten til disposisjon for rumenerne som hadde slått leir ved Sofienberg kirke i forrige uke.

Staff er glad på vegne av sine klienter.

Advokat Tor Erling Staff og Folk er Folk-leder Bjønnulv Evenrud i romleiren på Årvoll sent mandag kveld.

– Bydelen har foretatt ny befaring i dag og trukket tilbake vedtaket om stenging. De viser til at det ikke lenger representerer noen helsefare, sier Staff.

Ifølge Staff har beboerne i leiren og andre støttespillere gjort en kjempeinnsats for å utbedre de manglene som ble påpekt av blant andre kommuneoverlegen.

– Dette skjer fordi de selv har vært flinke og skaffet vann, toaletter og søppekontainere. De har gjerdet inn området og sikret steinmassene, forteller advokaten.

LES OGSÅ: Her får sigøynerkongen Karoli romfolk-sjokk

Utgjorde helsefare

Det var mandag at Oslo kommune vedtok at leiren skulle avvikles.

Bydelsoverlege Turi Bondeson var med på befaringen og vurderte bosituasjonen i leiren. Hun konkluderte med at det er forbundet med overhengende fare for helseskade å opprettholde virksomheten som er på eiendommen.

GRUNNEIER: Tomteeier Vanessa Quintavalle var mandag kveld på besøk i leiren som romfolk har etablert på en tomt på Årvoll i Oslo. (Foto: Meek, Tore/NTB scanpix)

Med hjemmel i folkehelselovens paragraf nummer 16 fattet derfor Oslo kommune derfor vedtak om opphør av virksomheten.

– Byrådet ser alvorlig på situasjonen. Vi forutsetter nå at eierne tar vedtaket til etterretning og avvikler virksomheten på tomten så fort som mulig, uttalte fungerende byrådsleder Torger Ødegaard.

LES OGSÅ: Faremo og Bjurstrøm innkaller til møte om romfolk

– Ikke grunnlag for å stenge

Etter at det første vedtaket om å stenge leiren ble kjent mandag kveld, gjorde sekretær i Folk er folk som bistår romfolket, Bjønnulv Evenrud, at de ville gjøre tiltak for å utbedre det som kommunen påpekte. Dette skal nå være gjort og romfolkets leir på Årvoll får stå inntil videre.

– Vi forholder oss til substansen i brevet som sier at det er farlig å oppholde seg på deler av eiendommen. Det blir tatt grep på dette nå og finpusses på dette. Da har vi løst problemet og vil klage på vedtaket, sa Evenrud til TV 2 mandag kveld.

Advokat Tor Erling Staff sier til tv2.no at det fortsatt er en del som står igjen, men at den akutte stengningsfaren nå er over.

– Jeg skal nå snakke med klientene mine, sier Staff.

Fungerende byrådsleder i Oslo, Torger Ødegaard (H), mener at plassen fortsatt ikke er et ideelt sted å oppholde seg.

– Men når kommunalt helsevesen har kommet til den konklusjonen forholder vi oss til det, sier han til tv2.no.

– Ettersom plassen ikke er kommunal, og det nå ikke er en åpenbar fare for liv og helse der, er dette et forhold mellom de to eierne og de som bor der, avslutter han.

LES OGSÅ: Ap-politiker om romfolket: – Bystyret kunne løst dette i 2010