Huk, Soler seg ikke toppløs
Huk, Soler seg ikke toppløs

Før var dette helt vanlig – nå nekter norske jenter

Toppløs-soling på norske strender er nemlig «ut».

På 70 og 80-tallet var det helt vanlig å kaste bikinitoppen og så og si «alle» solte seg toppløs. Men når var det sist gang du så noen sole seg toppløs på stranda? «God morgen Norge» har forsøkt å finne ut hva det er som har skjedd med toppløs-trenden.

Se hva folk på stranda mener om toppløs-soling i videoen øverst!

– Nordmenn er ganske sjenerte

Trendforsker Michelle Orme mener at det å sole seg toppløs nå virker som å være for «spesielt interesserte».

– I dag kan man sitte på badestranda og tenke «hva skjedde?». For bare noen år siden var det toppløse overalt, nå ser man det knapt lenger. Det er nesten sånn at man må oppsøke en nudiststrand for å gjøre det, sier hun.

Selv om hun har bitt seg merke i at det er færre toppløse så kan hun ikke peke på en spesielt hendelse eller uttalelse som har ført til at det har blitt sånn.

– Jeg tror det er resultatet av flere ting som har ført til en massesuggesjon. Vi har en tendens her i Norge til å gjøre det som andre gjør. Før var det greit å sole seg toppløs, nå er det ikke det lenger. Det er typisk for mer overflatiske trender som mote eller, i dette tilfellet, soling at man har en reaksjon, så en motreaksjon som er helt motsatt. Og trendintervallene er kortere. I tillegg så er jo vi nordmenn egentlig ganske sjenerte, mener Orme.

Les også: 7 myter om soling

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Hadde gjort det hvis andre gjorde det

At nordmenn er sjenerte kan nok stemme, for da vi tok turen til en av Oslos mest populære badestrender, Huk, så var det ingen toppløse å se – hvis vi ser bort fra på nudistdelen av stranda.

Men det er flere som egentlig kunne tenkt seg å sole seg toppløs, eller som har solt seg toppløs tidligere.

topless7

– Jeg kunne gjort det hvis flere andre gjorde det. Det hadde vært greit å slippe skille, sier Ingrid Almås (22).

En annen vi møter på stranda er Hanne Sjaker (41) som forteller at hun har kledd mer på seg med årene.

– Jeg vet ikke om det var lettere da alle gjorde det, enn nå som ingen gjør det. Jeg gjorde det jo da jeg også. Da var jeg yngre, men jeg likte det ikke så kjempegodt da heller, men jeg gjorde det nok fordi alle andre gjorde det, sier hun.

Les også: Her kan du la puppene strutte

Hva mener du? Stem i boksen under!

– Her soler de seg nakne

Noen hundre meter lenger bort på nudiststranden på Huk er det mange som soler seg toppløs.

– Her soler man seg ikke bare toppløs. Her er man helt nakne, sier naturist Anne Berit Lerberg. Hun har solt seg toppløs helt siden 70-tallet, og hos henne har ikke toppen kommet på med årene, men hun har istedet også kastet bikinitrusa.

Hun synes det er synd at unge jenter ikke kler av seg.

toppless5

– Jeg skulle ønske at de var litt friere, for nakenhet er jo noe som er naturlig. Å bade helt naken er mye bedre enn å ha noe på. Også slipper man disse forferdelige bikiniene som man kanskje ikke føler seg vel i.

Selv om flere har kledd på seg på badestranda, så er det fullt lovlig å gå toppløs selv om du ikke er på nudiststranda.

– Ja, det går fint. Det er ingen som reagerer på det. Så lenge folk ligger og soler seg så går det fint, men hadde folk begynt å gå rundt toppløse så tror jeg folk hadde begynt å reagere, sier strandlivredder på Huk, Axel Heiberg, som ikke kommer til å henvise folk som soler seg toppløse til nudiststranda.

– Det får bli hvis de begynner å ta av seg trusa, sier han og ler.

Les også: Her kan du la puppene flagre

Sammenheng mellom hudkreft og toppløs-soling

Trendforsker Orme tror dette med at folk følger hva andre gjør har mye med helsefokuset vi har sett i mediene i de siste årene å gjøre.

– Det har vært antydet at kreftfaren øker hvis man soler seg toppløs, og da prøver vi forbrukere prøver å gjøre det beste vi kan for helsa, enten skriveriene er velfunderte eller ikke. Personlig kan jeg ikke se at en pupp med solkrem på er farligere for helsa enn en nese med solkrem på, sier Orme.

Kreftforsker Johan Moan ved universitetet i Oslo holder på med en omfattende studie av hudkrefttendensene hos nordmenn. Han mener derimot at det kan være en sammenheng mellom hudkreft og toppløssoling.

Ifølge Moan har antall krefttilfeller forsvunnet med toppløstrenden.

– Etter 2000 ser vi nesten ingen tilfeller av hudkreft på brystene, hvor vi før så 15-20 tilfeller da toppløsmoten var på topp. Vi må kunne antyde at det er en sammenheng mellom det, og at jenter har begynt å kle på seg igjen, sier forskeren.

Les også: Du soler deg vel ikke med sminke?

Tok på toppen da hun ble eldre i kroppen

Olaug (71) er også en av dem som med glede solte seg toppløs før i tiden, men som har sluttet med det nå.

– Jeg har blitt eldre i kroppen, og derfor tatt på meg toppen. Jeg vil være litt mer diskret. Kanskje stiller vi oss inn til resten av verden? Da jeg var i USA på 70-tallet var det ikke snakk om toppløssoling, sier hun og forteller at det den gang ikke var noe skam forbundet med toppløssoling i Norge.

– Jeg solte meg toppløs på stranden med mine barn og deres kjærester til stede. Tenkte aldri at det var utfordrende. Det var helt naturlig. Å gå toppløs hørte til den første kvinnefrigjøringen. Et tegn på frihet, sier hun.

«Toppløs-solingens vugge»

Frankrike regnes av mange som «toppløs-solingens vugge». Toppløshet var et varemerke for de solbadende på Côte d'Azur i 60- og 70-årene spesielt, og til og med et viktig symbol for 68-generasjonens kvinnekamp.

Men selv her skal kvinner ha begynt å ta på seg bikinitoppen igjen.

Er du fremdeles en som har lyst til å sole deg toppløs? Her ser du hvor du kan kaste toppen, og hvor du helst bør holde den på.

Les også: Her kan du la puppene strutte