I kveld, tirsdag sender TV 2 dokumentaren «Fabian – byen min». Dokumentaren er et portrett av Oslo-ordfører Fabian Stang og hans liv og virke etter 22. juli 2011.

Vi treffer en svært åpenhjertig ordfører som forteller om sine tanker og følelser rundt blant annet terrorangrepet som rystet hele Norge.

«Fabian – byen min» ser du tirsdag 17. juli klokken 20:00 på TV 2.

– Folket har reagert på en flott måte

I sommer har Stang tatt seg en velfortjent sommerferie på hytta sammen med kona Catharina Munthe. Ordføreren kommer hjem i tide til søndagens minnemarkering.

I programmet er han svært åpen rundt sine tanker om Anders Behring Breivik og det norske folks reaksjoner. Særlig legger han vekt på at det må være lov å være sint.

– Jeg synes det norske folk har reagert på en flott måte i forhold til det med kjærlighet i stedet for hat. Men nå er vi i en fase hvor det må være tillatt å vise at man er sint. Det må være lov å si at man hater den som gjorde dette. Men jeg er veldig opptatt av at det sinnet ikke kommer ut på en sånn måte at vi blir sinte på hverandre.

Les også: Fabian Stang fikk besøk av Will Smith, men ante ikke hvem han var

– Vi må huske hvem vi er sinte på

Fabian Stang mener at sinnet som mange opplevde etter 22. juli tok en feil vending under rettssaken.

fabianstand (Foto: Tor Gunnar Berland, © ps)
– Vi må huske at det er han vi er sint på. En del av rettssaken har i stor grad dreiet seg om en stygg, kritisk beskrivelse av psykiatere blant annet. Det er en rar holdning til folk som gjør sitt beste, sier han åpenhjertig, og fortsetter:

– Det tror jeg er et uttrykk for det sinnet som må ut.

Les også: Se det første intervjuet med Fabian Stang siden morens bortgang.

Rope ut i skogen hvor sint man er

Stang er opptatt av man skal få lov til å være sint, men at man må passe seg for å la det gå ut over medmennesker.

– Jeg er veldig opptatt av at vi ikke lar det gå ut over hverandre. Det må være lov å rope ut i skogen hvor sint man er, men ikke angripe gode medmennesker som vil vel.

«Fabian – byen min» ser du tirsdag 17. juli klokken 20:00 på TV 2.

Les også: Fabian Stang: – Han var et forbilde