JAGES PÅ NYTT: Oslo kommune har bestemt at den nyetablerte romleiren på Årvoll må fraflyttes så snart som mulig. Det er bare få dager siden romfolket ble tvangsflyttet fra Sofienbergparken. (Foto: Cato Husabø Fossen/TV 2)
JAGES PÅ NYTT: Oslo kommune har bestemt at den nyetablerte romleiren på Årvoll må fraflyttes så snart som mulig. Det er bare få dager siden romfolket ble tvangsflyttet fra Sofienbergparken. (Foto: Cato Husabø Fossen/TV 2)

Kommunen stenger romleiren på Årvoll

Oslo kommune har besluttet at leiren som rommer mellom 100 og 200 romfolk på Årvoll øst for Oslo sentrum må fraflyttes i løpet av kvelden.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag var representanter fra Bjerke bydel og Helseetaten i Oslo på befaring i leiren.

– Bydel Bjerke har meddelt Årvoll Eiendom AS at ny og midlertidig virksomheten på tomten i Østreheimsveien 28 må stanses, heter det i en pressemelding fra fungerende byrådsleder Torger Ødegaard i Oslo.

Overhengende helsefare

Bydelsoverlege Turi Bondeson var med på befaringen vurderte bosituasjonen i leiren. Hun konkluderte med at det er forbundet med overhengende fare for helseskade å opprettholde virksomheten som er på eiendommen.

Med hjemmel i folkehelselovens paragraf nummer 16 har Oslo kommune derfor fattet vedtak om opphør av virksomheten.

– Byrådet ser alvorlig på situasjonen. Vi forutsetter nå at eierne tar vedtaket til etterretning og avvikler virksomheten på tomten så fort som mulig, sier fungerende byrådsleder Torger Ødegaard.

LES OGSÅ: Ap-politiker om romfolket: – Bystyret kunne løst dette i 2010

PRIMITIVT: Det er enkle forhold Romfolket har levd i på Årvoll. Tirsdag kveld skal leiren tømmes. (Foto: TV 2)

Flytte i løpet av dagen

Vedtaket, hvor kommunen pålegger leiren å stenge i løpet av dagen, oversendes nå Årvoll Eiendom AS.

– Området må fraflyttes så fort som mulig og senest i løpet av dagen, skriver kommunen.

Vedtaket kan imidlertid påklages, og dette må eventuelt skje innen tre uker fra brevet ble overlevert mandag.

LES OGSÅ: Siv Jensen om romleiren: – Send dem ut!

I vedtaket fra kommunen presiseres det at Årvoll Eiendom også har plikt til å omgående informere beboerne om helsefaren knyttet til leiren.

GJERDET INN: Romfolket har holdt seg innenfor avgrensede områder. Det er de hygieniske kårene Oslo kommune nå setter ned foten for. (Foto: Gisle Bjorå)

Leir på byggeplass

På Årvolls eiendom var det satt opp rundt 15 telt og «plankehytter» og området bærer preg av å være en byggeplass.

Selv om det har kommet fire mobile toaletter til området, og en stor søppelcontainer var tilgjengelig, anses altså leiren fremdeles som helseskadelig.

– Det var ikke tilrettelagt for tilstrekkelig hygienisk og betryggende drikkevann. Vann ble hentet fra rennende bekk, og det var ikke etablert avløpsordning, heter det i pressemeldingen fra Oslo Kommune.

LES OGSÅ: – Ingen varm mottakelse for romfolket på Årvoll

Da kommunen var på befaring var tre barn på området sammen med mellom 20 og 30 voksne.

Kastet vekk fra Sofienberg kirke

Det var mandag forrige uke at mellom 100 og 200 personer fra romfolket bosatte seg foran i Sofienberg kirke i Oslo, noe som fikk stor offentlig oppmerksomhet. Fredag formiddag fortalte representanter fra kirken at romfolket måtte flytte innen lørdag. Romfolket slo seg deretter ned på tomten på Årvoll.