FG
FG

Episode 16 - Foie Gras

Kultour tar en nærmere kikk på produksjonen av denne velkjente delikatessen

Foie gras er uten tvil gourmetverdens mest kontroversielle rett. Hvis retten hadde blitt oppfunnet i dag ville den blitt forbudt. Men mennesker har tvangsforet gjess i over 5000 år. Det skal ha begynt i Egypt, der de oppdaget at gjess overforet seg selv før de fløy nordover for sommeren. Praksisen spredte seg til Hellas, i 400 før Kristus fikk kongen av Sparta kunstig oppfetede gjess i gave. Romerne elsket også Foie Gras og marsjerte galliske gjess til Roma der de serverte leveren på oppkuttet fiken som var blandet med olivenolje.

FG
FG
Keiser Elagabalus, kanskje Romerrikets mest kontroversielle og dekadente keiser, serverte Foie Gras til hundene sine noe som ikke var populært blant de underståtte i Roma og som Elagabalus endelikt vitner om.

Det var franskmennene som videreførte tradisjonen etter romerene og innen det 17. århundre var det en standard innen fransk gastronomi og forskjellige pateer og mousser hadde oppstått.

Det er tvangsforingen, eller gavage som det heter på fransk, som er stridens kjerne for de som er motstandere til Foie Gras. En rekke land, som Argentina, Tyrkia og Israel, har forbudt Foie Gras, mens franskmennen har besvart kritikken på sedvanlig fransk vis: Ved sette Foie Gras på en pidestall som en del av deres kulturelle og gastronomiske arv.

Foie Gras-debatten er blant de vanskeligste innen matverdenen. Det er ingen varig løsning. Et globalt forbud mot foie gras, noe som antageligvis er umulig, ville åpne opp et stort, svart marked og vært utenkelig i Frankrike.