I et blogginnlegg med tittelen «Hatet» tar bergenspolitikeren Morten Myksvoll (Frp) et oppgjør med tonen i debatten om romfolket:

«Jeg forstår ikke behovet for å sitte trygt plassert bak et skrivebord og spy ut hat mot en hel folkegruppe. Det er ingen grunn til å kalle de for “søppel”.».

– Rasjonaliteten på vent

Han er ikke overrasket over at sakene om romfolket vekker engasjement, men reagerer på mengden hatefulle og rasistiske kommentarer på nettet.

– Det virker som om folk har satt rasjonaliteten på vent. Romfolket blir omtalt som en enhet, folk glemmer at det er enkeltmennesker de snakker om, sier Myksvoll til tv2.no.

LES OGSÅ:Naboer om romleiren på Årvoll: – Vi vil ikke ha dem her

Myksvoll (26) var inntil nylig nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom. Han sitter i Bergen bystyre og er kandidat til Fremskrittspartiets stortingsliste til valget i 2013.

Han mener det er viktig å gi klar beskjed om hva han synes om debatten om romfolket.

– Jeg synes alle har et ansvar for å si ifra, enten man er Frp-politiker eller representerer et annet parti. Jeg er blitt spurt om hvordan jeg synes det er å representere et parti som kanskje har disse folkene som velgere, men jeg er ikke sikker på om det er riktig. Uansett kan jeg ikke styre hva folk skriver på nett. Men jeg vil minne om at romfolket også er mennesker. Hvis man glemmer at det er enkeltmennesker man snakker om og bare omtaler dem som én gruppe, så er man helt på jordet, sier Myksvoll.

LES HELE MORTEN MYKSVOLLS BLOGG: «Hatet»

Hatet skygger for debatten

Søndag sa Frp-leder Siv Jensen til NRK at hun mener romfolket bør deporteres.

– Nok er nok, sett opp buss, send dem ut, sa Jensen.

– Er du enig med Siv Jensen?

– Siv Jensens forslag er ett av forslagene som regjeringen må vurdere. Grustaket på Årvoll er ingen langsiktig løsning. Romfolket må kunne leve under bedre forhold enn de gjør nå, enten i Norge eller i utlandet.

Selv har Myksvoll ingen forslag til umiddelbar løsning, men mener den opphetede debatten gjør det vanskelig å diskutere politiske løsninger.

– Hatet skygger for den politiske debatten. De som foreslår løsninger blir satt i bås med folk som sprer hat på nettet. Rasistiske og hatefulle ytringer gjør det vanskeligere å finne en løsning på problemet, sier Myksvoll.

AP-POLITIKER: – Bystyret kunne løst dette i 2010