TIGGEREGISTRERING: Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) mener bystyret burde ha innført registrering av tiggere samtidig som man gjorde det i andre norske byer. (Foto: TV 2-montasje)
TIGGEREGISTRERING: Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) mener bystyret burde ha innført registrering av tiggere samtidig som man gjorde det i andre norske byer. (Foto: TV 2-montasje)

Ap-politiker om romfolket: – Bystyret kunne løst dette i 2010

– Bystyret i Oslo burde ha innført registrering av tiggere samtidig som de andre storbyene, sier Jan Bøhler (Ap).
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingsrepresentant og leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, mener bystyret i hovedstaden har somlet.

Se debatten nederst i artikkelen

Forrige mandag slo mellom 150 og 200 romfolk opp leir utenfor Sofienberg kirke i Oslo fordi de følte seg trakassert av politiet.

Torsdag ba byrådslederen i Oslo kirkeledelsen om å få fjernet leiren, og fredag fortalte de romfolket at det var på tide å pakke sammen.

Nå har de bosatt seg på en åpen plass på Årvoll i Oslo. Folk i nabolaget vil ikke ha dem der og flere politikere har gått i bresjen for at romfolket må kastes ut av landet.

LES OGSÅ: Frp-politiker skremt av rasismen mot romfolket

– Burde ha gjort som i Bergen

I Bergen, Trondheim og Kristiansand må alle som tigger registrere seg hos politiet, og i Bergen har antall tiggere blitt redusert med en tredel etter at ordningen ble innført. Første nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Jan Bøhler (Ap), mener en slik ordning også burde vært innført i Oslo.

– Det kan vi gjøre nå, men det er opp til bystyret å få det gjennomført, sier Ap-politikeren til TV 2.

Bystyremedlem Mazyar Keshvari (Frp) mener dét er lettere sagt enn gjort.

– Hvordan skal politiet behandle 2000 søknader om tigging i landets hovedstad når de ikke engang har mannskaper til å patruljere gatene eller nok folk til å oppklare overfallsvoldtekter eller annen alvorlig kriminalitet, undrer Keshvari.

– Dersom bystyret hadde gjennomført det samtidig som Bergen gjorde i 2010, hadde ikke alle dratt til Oslo. Regjeringen har støttet ordningen og det ble vedtatt i bystyret, svarer Bøhler.

LES OGSÅ: Ber kirken fjerne romleiren snarest

– Hvor er statsministeren?

Det anslås at det er rundt 2000 rumenske tiggere i Oslo. Tall fra politiet viser at kriminaliteten har økt i hovedstaden, og rumenske statsborgere topper pågripelsesstatistikken.

Keshvari er én av politikerne som har gått i bresjen for et tiggeforbud.

– Alle i romfolket kan ikke være kriminelle, men jeg forholder meg til det politiet har sagt. Og det er at et virkemiddel for å få bukt med all den kriminaliteten som kommer i kjølevann av disse tiggerne, er et forbud mot tigging, sier han.

– Vi kan ikke løse så store europeiske utfordringer alene lokalt her i Oslo i bydel Bjerke. Derfor må øverste politiske myndighet komme på banen å ta det ansvaret de har, legger han til.

– Hvor i all verden er landets øverste politiske myndighet? Hvor er statsministeren? Hvor er justisministeren, spør Keshvari.

Keshvari peker på kontrollen politiet hadde som viste at 68 av 69 kontrollerte rumenske tiggere hadde rulleblad. Bøhler mener at politiet, i stedet for å bare fortelle om tallene, burde fulgt opp sakene.

– De som begår kriminalitet og ikke klarer å overholde lover og regler, bør det opprettes utvisningssaker mot, noe det samarbeides aktivt med UDI om. Men sånn som regelverket er nå, kan man ikke skjære alle over en kam og deportere alle romfolk og si at de alle er kriminelle. Men man må ta dem som er kriminelle og utvise dem, sier Bøhler og legger til:

– Men jeg synes politiet har fått mye ufortjent kritikk fra romfolk og andre. De prøver å følge opp lover og regler for å få dette til å fungere. Vi må la politiet gjøre jobben sin, også må ikke vi som politikere bidra til å hisse opp stemningen.

LES OGSÅ: Romfolket: – Ingen skal flytte!

Se debatten nederst i artikkelen

Bidratt til konfrontasjon

For Bøhler mener situasjonen akkurat nå er uholdbar.

– Vi har behov for å behandle folk på en skikkelig måte og likebehandle alle. Jeg synes vi som politikere, i tillegg til å ikke hisse opp stemningen, må unngå å skape unødvendig konfrontasjon, sier han til TV 2.

– Har ikke romfolket bidratt til å skape konfrontasjon?

– Jo, jeg synes de har hatt rådgivere som har bidratt dårlig når det nå er laget leire som har vært veldig i grenseland, sier Bøhler som sikter til leiren utenfor Sofienberg kirke og den nye leiren på Årvoll.

– Vi har campingplasser hvor det er regulerte forhold og egnet for dem som kommer hit og bor i telt. Rådgiverne burde ha sagt klart fra om at man må holde seg til norske lover og regler og følge politiets anvisninger, ikke lagt opp til en konfrontasjon, fortsetter han.

Keshvari, som har tatt til ordet for å få romfolket ut av landet, er enig med Bøhler om at alle skal behandle folk likt.

– Derfor forstår jeg ikke hvorfor det skal være egne regler for disse EØS-borgerne i motsetning til de arbeidssøkende spanjolene, sier han til TV 2.

På grunn av skyhøy arbeidsledighet i Spania kom flere spanjoler til Norge for å skaffe arbeid. Da ba arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) søreuropeerne om å reise hjem igjen fordi det ikke fantes arbeid til dem.

Bystyremedlemmet mener situasjonen burde vært løst på samme måte.

– De fikk klar beskjed fra statsråden om at hvis de ikke kunne finansiere oppholde sitt og finne bopel måtte de reise tilbake, forteller Frp-politikeren.

LES OGSÅ: Siv Jensen om romleiren: – Send dem ut!

Bommer med kritikken

Gruppeleder for Høyre i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg, er enig med Bøhler i at det bør innføres meldeplikt for tiggere i Oslo, men mener han bommer når han kritiserer bystyret i Oslo for at meldeplikten ikke er på plass.

– Etter forslag fra byrådet vedtok bystyret 8. juni i fjor følgende tillegg til Oslo kommuners politivedtekter: «Den som på offentlig sted tigger penger, må gi forhåndsmelding til politiet». Dessverre sa Politidirektoratet nei. Oslo kommune ba derfor i oktober i fjor justisdepartementet om å omgjøre politidirektoratets beslutning. Den henvendelsen har vi ennå ikke fått svar på, forklarer Solberg.

– Hvis Bøhler nå vil bidra til at regjeringen godkjenner innføring av meldeplikt for tiggere i Oslo er det bra. Her er det regjeringen som somler, ikke Oslo bystyre, legger han til.