Chris Froome (Foto: Pete Goding/Pa Photos)
Chris Froome (Foto: Pete Goding/Pa Photos)

Pappa Froome: – Chris passer veldig på dietten sin

Clive Froome avslører at det er vanskelig å lage mat til sønnen.

Chris Froome har hatt en meget spesiell oppvekst. Løytnanten til Bradley Wiggins ble født i Nairobi i Kenya i 1985. Besteforeldrene til Froome, som er britiske, emigrerte til Kenya for å drive en gård. Da Froome var 14 år flyttet familien til Sør-Afrika.

Grunnen var at Froome skulle få seg en skikkelig utdanning, forteller pappa Clive.

– Utdanningen i Kenya er av begrenset kvalitet, så vi flyttet til Sør-Afrika og han ble med. Han begynte på en skole som heter St. Johns i Johannesburg, forteller faren til tv2.no.

Les også: – Cavendish og Froome på vei vekk fra Sky
Les også: Froomes kjæreste raser mot Sky-taktikken: – Kjør da, for f*en!

Spinkle Froome elsket å spille rugby som ungdom, men han skjønte fort at han ikke hadde en kropp som egnet seg til rugby. Det var på St. Johns at Froome for første gang ble introdusert for landeveissykling.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tour-manager her!

St. Johns er en av Sør-Afrikas mest snobbete skoler. Akkurat som i sykkelsporten måtte Froome jobbe seg opp fra vannbærer til kaptein på skolen. Til slutt var Froome ordensmann i Nash House.

– Han var veldig god i noen fag. Han var veldig god i matte og engelsk, men ikke fullt så sterk i geografi og historie, humrer faren.

Froome hadde begynt å studere økonomi da han fikk en gyllen mulighet til å bli syklist på heltid. Som mange andre foreldre brukte Clive Froome mye tid på å kjøre poden rundt omkring.

– I Sør-Afrika pleide jeg å kjøre ham til alle ritt. I enkelte tilfeller måtte vi forlate Johannesburg klokken fire om morgenen. Jeg husker en gang jeg skulle kjøre ham til et ritt en time sør for Johannesburg. Han hadde med seg sykkelen sin og drakten sin da jeg slapp ham av. Jeg satt oppe i en fjellside da han ringte og fortalte at han hadde glemte sykkelskoene. Han hadde bare slippers. Da måtte jeg plukke Chris opp og kjøre ham hjem igjen, ler faren.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater
Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France

For klatreren Froome var det viktig å komme seg vekk fra Sør-Afrika.

– Sykling er en veldig populær sport i Sør-Afrika. Det er utrolig mange som sykler. Problemet er at rittene er så korte. Ofte er distansen bare 100 kilometer. Det gjør at landet fostrer mange spurtere. Folk med klatreegenskaper blir ikke prioritert, forklarer faren.

Som Barloworld-rytter fikk Froome sjansen til å reise til Europa for å konkurrere. Da var han en av få afrikanere som syklet profesjonelt.

– Da han vant en etappe i Italia kunne ikke de italienske pressefolkene forstå hvorfor han ikke var mørkhudet. Han var en kenyansk atlet, men de kunne ikke forstå hvorfor han var hvit, erindrer faren.

Clive Froome bor i Johannesburg, men han prøver å følge opp sønnen så tett som mulig. I fjor fulgte han hele Vueltaen fra sidelinjen. Clive og Chris snakker ofte sammen før start. Far-sønn-forholdet er blitt enda sterkere etter morens død.

– Hun døde dessverre av leukemi. Chris kjørte ritt i Portugal, og han var veldig lei seg for at han ikke rakk å komme for å se henne før hun døde. De sto hverandre veldig nær, forteller faren.

Utenfor konkurranse er Froome som gutter flest, selv om han er veldig nøye på hva han dytter i seg.

– Han er en morsom gutt. Han liker en god fest, men han er alltid veldig kontrollert. Chris passer veldig på dietten sin. Han spiser bare en spesiell type mat, noe som gjør det vanskelig å varte opp for ham hjemme, humrer faren.

Det skapte store overskrifter da Froome holdt på å rykke fra sammenlagtleder Bradley Wiggins på en etappe opp til La Toussuire. Sportsdirektør Sean Yates måtte be Froome vente på kapteinen sin, som for første gang viste et lite svakhetstegn.

Clive Froome er sikker på at sønnen vil få sjansen til å kjøre for sammenlagtseieren snart.

– I dette rittet har han et stort potensial, men han er der først og fremst for å passe på Bradley Wiggins. Han er veldig kontrollert, men det må være litt frustrerende å kjenne at du har beina til å stikke av i fjellet. Men jeg synes han klarer å styre den fristelsen veldig bra, avslutter faren.