FRYKTER SØPPEL: Åse Jeppestøl frykter romleiren vil føre til forsøpling og kriminalitet i nabolaget. (Foto: TV 2)
Hun er en av mange naboer som bekymrer seg over den voksende romleiren på Årvoll lørdag.

– Jeg bor på Linderud og jeg pleier å gå veldig mye tur i dette området her. Og foreløpig har det ikke vært avklart hva det skal bli her, men nå ser det ut til at det skal bli en leir her. Og det er vi veldig imot, sier Åse Jeppestøl til TV 2.

Hun frykter forsøpling av området og at det skal være kriminelle blant romfolket. Hun skjønner ikke hvorfor de har fått lov til å bo der i utgangspunktet.

– Det er verst for dem som bor nærmest – og det er jo masse småbarn her. Eldre kommer til å holde seg inne, mener Jeppestøl.

LES OGSÅ: – Ingen varm mottakelse for romfolket på Årvoll

Vil følge situasjonen nøye

Verken Oslo kommune eller Fylkesmannen har på nåværende tidspunkt innvendinger mot leiren på Årvoll. Ettersom flyttingen skjer etter invitasjon fra den private grunneieren forutsetter kommunen at grunneieren vil ivareta deres behov.

– Kommunen forutsetter at grunneieren vil sørge for blant annet sanitæranlegg og avfallshåndtering for den tid de oppholder seg på tomten, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

SETTER LEIR: Romfolket er i gang med å sette opp leiren på Årvoll lørdag ettermiddag. (Foto: TV 2)
Han har forståelse for at naboer kan føle seg urolig overfor det som skjer. Han ønsker å forsikre dem om at Oslo kommune vil følge utviklingen på eiendommen svært nøye.

LES OGSÅ: – Dette problemet kan ikke løses i parkene her i Oslo

Politi på stedet

– Dette er et forhold mellom grunneier og romfolket, og grunneier og kommunen, sier visepolitimester for ordensavdelingen, Roger Andresen, til TV 2.

Politiet har patruljert området med jevne mellomrom lørdag og vil følge med på aktiviteten utover.

– Politiet har fått en del bekymringsmeldinger fra naboer i området, så vi er jevnlig på stedet for å observere. Foreløpig har det ikke vært noen grunn til å gripe inn.

De vil ikke gripe inn før det forekommer brudd på ro- og ordensregler, eventuelt ved klager fra naboer.

LES OGSÅ: Romfolket koster opp etter seg utenfor kirken

Frykter for eiendommene sine

På tomten på Årvoll treffer TV 2 Ellen Bjerke og moren Valerie på tur med sine tre hunder. De synes forslaget om å flytte romleiren til deres nabolag var dårlig.

– Jeg synes at dette er et forferdelig dumt og udemokratisk forslag. Dette blir bare presset på folk uten at de blir hørt, sier Ellen.

– Vi er redd for eiendommene våre. Jeg har snakket med mange andre som bor her – og det er ikke én person som synes dette er noen god idé.

PÅ TUR: Ellen Bjerke (t.h.) og moren Valerie pleier ofte å gå tur i nærområdet på Årvoll. Nå er de ikke sikker på om de vil fortsette med det. (Foto: TV 2)
Hun forteller om en annen nabo som ikke turte å reise på en planlagt ferietur lørdag, i frykt for hva som kunne skje med eiendommen mens hun var borte.

– Poenget for myndighetene kan jo ikke være å bare flytte dem rundt, poenget må jo være å løse det på en god måte. For det går an, sier Bjerke.

LES OGSÅ: Elida (22) levde sammen med rumenske uteliggere

Vil ha romfolket bort

Selv er hun og moren ikke lenger sikker på om de vil fortsette å gå tur i området.

– Vi har gått tur her sent på kvelden og tidlig om morgenen, det har aldri skjedd noen ting. Nå kommer det til å skje noe, mener Ellen.

Hun håper at romleiren vil bli fjernet også her.

– Jeg vil ikke ha dem her. Jeg kan ikke se at det er positivt for nabolaget, for vi er så uforberedt. Det har ikke blitt gjort noen ting.