Historien om kreftsyke Natalia fra Sogndal har rørt hele Norge etter at storesøster Emilia (13) skrev et innlegg om søsteren i Aftenpostens ungdomsspalte Si;D.

«Jeg har en fantastisk lillesøster på fem år som fikk kreft i januar. Nyhetene ble verre og verre, og etter en lang stund tok legene mot til seg og fortalte oss at hun bare har denne sommeren igjen å leve. Så dette er min sommer. Jeg skal tilbringe sommeren med å få min søsters siste uker til å bli så fantastiske som mulig», skrev 13 år gamle Emilia.

LES OGSÅ: Vil gjøre lillesøsterens (5) siste sommer så fin som mulig

Reaksjonene har ikke uteblitt. Innlegget har gått som en farsott på nettet og har resultert i en rekke medieoppslag. Fredag var søstrene på forsiden av VG.

– Moren var i sjokk

Astri Pedersen I Haugesund gråt så mye da hun leste avisen at hun nesten ikke klarte å gå ut i butikken hun driver for å betjene kundene. Så bestemte hun seg for å ta affære.

VG 13. JULI: Emilia og Natalia ble forsidestoff i landets største avis.

– Jeg ringte moren og spurte om jeg kunne gjøre noe. Jeg trodde ikke hun helt forsto hva jeg sa, for hun ble så stille. Jeg sa «hallo», og så svarte moren at hun var helt i sjokk, sier Astri til tv2.no.

Samme kveld la hun planen sammen med Emilia. Først blir det besøk i Haugesund hvor jentene og moren skal kles opp i Noa Noa-butikken Astri driver. Så blir det tur til Tusenfryd og forhåpentligvis tur til dyreparken Kolmården i Sverige.

– Der er det et delfinshow de har sånn lyst til å se. Jeg har ikke fått svar fra dyreparken ennå, men jeg kan ikke tenke meg at de sier nei, sier Astri.

Parkbilletter og hotellovernattinger sponses av stedene. Astri betaler flybillettene.

En god samaritan

Det er ikke første gang Astri hjelper vilt fremmede mennesker som er i en vanskelig situasjon. I juni ordnet hun helikoptertransport til kreftsyke Sebastian (8)som var strandet i Trondheim på grunn av vekterstreiken.

Tidligere har hun skaffet dataspill og filmer til barneavdelingen ved Haukeland. En annen gang hjalp hun den brannskadde afghanske gutten Naoroz Gulander som var innlagt på Haukeland.

Hun har også ordnet studiotid for ei kreftsyk jente som så gjerne ville spille inn en sang.

emilia1

LES OGSÅ: Astri kjenner ikke kreftsyke Sebastian (8) - skaffet ham helikopter hjem

Visste ikke om innlegget

Moren til Emilia og Natalia, Monika Polbratek, er fortsatt sjokkert når tv2.no ringer henne lørdag ettermiddag.

– Alt som har skjedd er utrolig. Vi hadde ikke ventet noe, sier Monika.

– Vi visste ikke en gang at Emilia haddde skrevet til Aftenposten. Og egentlig er det ikke så spesielt, det hun skriver. Alle som kommer i en slik situasjon, tenker å gjøre det beste, fortsetter hun.

Den massive oppmerksomheten kom helt overraskende på familien.

– Folk er veldig oppmuntrende og skriver flotte, positive kommentarer, sier Monika.

Klarer ikke å svare alle

Emilia skriver på bloggen sin at hun ikke hadde trodd innlegget ville bli lagt merke til. Responsen har ikke vært til å tro.

«Det er så utrolig mange som skriver så hyggelige meldinger til meg, på facebook, mail, og som kommentarer på bloggen. Dette er så masse, at jeg rett og slett ikke har tid til å svare på dem alle, men dere må vite at jeg leser dem alle sammen!» skriver hun.

Astri Pedersen forsikrer at hun er et helt vanlig menneske, selv om hun får til uvanlige ting.

– Alle vil gjøre noe godt i en sånn situasjon, sier hun.

LES OGSÅ: Slik vil en vilt fremmed familie hjelpe kreftsyke Matias