Både redningsmannskaper og familien tvilte på at de skulle finne 28-åringen i live. Men mer enn én måned etter at familien sist hørte fra ham, ble han observert fra et helikopter.

Da satt LaFever i et elveleie i ørkenen sør i Utah og ventet på hjelp, for svak til å gå videre.

– Vi kom rundt hjørnet og ble temmelig overrasket over å se at han var i live og at han satt oppreist, sier Shane Oldfield, helikopterpilot ved Utah Highway Patrol, til CNN.

LaFever ble innlagt på et sykehus fredag i St. George, Utah. Ifølge familien har han autisme og tvangsnevroser.

Trengte penger

Den utrolige reisen startet da han ringte faren sin 6. eller 7. juni. Han fortalte da at han var i Boulder, Utah og skulle gå til byen Page i Arizona sammen med hunden sin. LaFever sa at han hadde sluppet opp for penger og at noen hadde stjålet deler av utstyret hans.

– Han ville ikke at jeg skulle komme. Han ville at jeg skulle sende ham noen penger så han skulle komme seg til Page, sier faren, John LaFever, til CNN.

Nøyaktig hvordan han skulle komme seg til Page, var uklart. Men sønnen nevnte noe om å følge elveleiet.

Trolig har noen gitt ham skyss til en bro der Highway 12 krysser elven, og så har han fulgt elva sørover til fots.

Strabasiøs ferd

Men den 80 kilometer lange turen ble mer strabasiøs enn beregnet. Planen var å gå gjennom ørkenen til Lake Powell og få båtskyss derfra.

Etter hvert gikk han tom for mat og krefter, og hunden stakk av. Mandag slo familien alarm, og torsdag ble han funnet.

Trolig har han oppholdt seg i flere dager på stedet hvor han ble funnet, fullstendig utmattet.

– Jeg tror han gikk så langt han klarte til han var fysisk utkjørt og gikk inn i overlevelsesmodus, sier helikopterpiloten Shane Oldfield.

LEIRSTEDET: Her hadde William trolig holdt til i flere dager før han ble funnet. (Foto: HANDOUT/Reuters)

William LaFever hadde ikke noe kompass og hadde mistet eller kastet turutstyret. Alt han hadde var et par bukser, sko, undertøy, skjorte og en lighter.

Med lighteren tente han et lite bål om kveldene. Han brukte elva til å slukke tørsten og holde seg kjølig mens temperaturen om dagen kom opp mot 40 grader.

LES OGSÅ: Overlevde flystyrt - funnet i live i jungelen etter tre dager

Overveldet

I en uttalelse fra lokale myndigheter i Utah sier Ray Gardner at de ikke hadde regnet med at leteaksjonen skulle ende godt. Heller ikke familien våget å håpe at fotturen skulle ende så godt.

– Jeg er overveldet, sier faren.

– Jeg håpet virkelig at han var i live. Sjansene for at han skulle bli funnet i live var én til en million, kanskje, sier John LaFever.

LES OGSÅ: Adrian (18) overlevde fire uker i jolle på havet