aarvoll_NY_montasje (Foto: TV 2)
aarvoll_NY_montasje (Foto: TV 2)

– Ingen varm mottakelse for romfolket på Årvoll

Vi er skeptisk til å få en ikke-planlagt campingplass midt inne i et boligområde, sier lederen for bydelsutvalget på Bjerke.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De første bilene med romfolk ankom tomta på Årvoll rundt klokken 12. Ifølge TV 2s team på tomten ligner den mest en byggeplass med underlag av sand og jord.

Store hauger med stein og pukk ligger ulike steder på tomten som jevnt over virker nokså ugjestmild. Flere naboer har møtt opp for å bivåne det som skjer på tomten lørdag.

Artikkelen fortsetter under direkterapporten fra reporter Cecilie Sørdal:

Deriblant to representanter fra Oslo Østre skytterlag, Marit Jorsett og Arne Ånneland. De sitter i eiendomsutvalget i skytterlaget og har som jobb å påse at instrukser blir fulgt på deres eiendommer.

– Når det gjelder denne tomta her så er det en tomt som ligger rett ved siden av skytterbanen. Vi er litt engstelig for at eventuelt barn og andre skal komme over på vår bane, og at det skal skje en ulykke, sier Jorsett til TV 2 Nyhetskanalen.

– Dette er per definisjon en byggeplass – og etter norsk lov så har man ikke lov til å bo på en byggeplass. Det er særlig dette med sikkerhet som er vårt ankepunkt. Hvem er de ansvarlige dersom det skjer en ulykke, spør hun.

BEKYMRET: Marit Jorsett og Arne Ånneland fra Oslo Østre skytterlag frykter for sikkerheten for romfolkene. Tomten på Årvoll ligger like ved siden av deres skytterbane. (Foto: TV 2)

LES OGSÅ: Elida (22) levde sammen med rumenske uteliggere

Invitert til Årvoll

Romfolket har altså fått tilbud om å bo på en tomt på Årvoll i Oslo, og vil flytte dit lørdag. Det er Bydel Bjerke lite fornøyd med.

– Dersom man får 500 personer uten inntekt, eller som skal tigge, inn i et trygt og godt nærmiljø hvor det bor masse barnefamilier - så vil det bli møtt med stor redsel og frykt i nabolaget, sier Steinar Arnesen, leder i bydelsutvalget i Bjerke.

Han påpeker at tomta på Årvoll er en råtomt bestående av masse stein.

– Det er ingen fasiliteter å snakke om i dette området, så det blir jo en ugrei sak, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

Han er redd for at det vil skape usikkerhet i nabolaget dersom romfolket som har bodd i en teltleir utenfor Sofienberg kirke siden mandag, flytter til Årvoll.

LES OGSÅ: – Dette problemet kan ikke løses i parkene her i Oslo

Forlater Sofienbergparken

I parken rundt Sofienberg kirke er de siste av beboerne i teltleiren i ferd med å pakke ned presenninger og eiendeler.

SKAFFER JOBB: Sekretær i organisasjonen «Folk for folk», Bjønnulv Evenrud, forteller at organisasjonen har ansatt flere av beboerne som gatemagasinselgere. (Foto: TV 2)

– Nå rydder folk og sorterer. Folk vil ut og jobbe, det er de nødt til å gjøre. Deretter skal de opp til tomten oppe ved Sinsen-krysset, sa Bjønnulv Evenrud, sekretær i organisasjonen «Folk er Folk», til TV 2 lørdag formiddag.

Tilbudet om å få låne tomten til en privatperson på Årvoll kom under et møte mellom leirledelsen og Bjønnulv Evenrud.

Eieren av tomten, Vanessa Quintavalle, sier romfolket kan få være der i alle fall fram til slutten av august.

– Jeg har en 26,5 mål stor byggeklar tomt som bare står tom på Årvoll. Jeg har tenkt på det. Tomta bare står der. Det er privat grunn og den er gjerdet inn, sier Quintavalle til VG.

– Det er stor tomt, så det er plass til en del folk der. Dit kommer en del av de som har vært her, og kanskje enda noen flere også, sier Evenrud.

FORLATER PARKEN: En av de rundt 200 beboerne i teltleiren forlater området rundt Sofienberg kirke i Oslo. (Foto: TV 2)

– Beboerne her er veldig glad for å ha et nytt sted hvor de kan oppholde seg, sove og spise. Det er viktig for folk.

– Ikke godt naboskap

Lederen i bydelsutvalget synes det er en dårlig idé å invitere beboerne fra teltleiren til tomten på Årvoll.

– Dette er jo mennesker som trenger en plass å være. Kan vi ikke vise litt medmenneskelighet og gi de en plass som står tom?

– I aller høyeste grad. Men gjerne et velegnet sted. Jeg er ikke sikker på at vi yter dem medmenneskelighet ved å tilby dem et steinbrudd i Grorudalen – inni et trygt og godt bomiljø hvor naboene blir engstelig, sier Arnesen til TV 2 Nyhetskanalen.

– Jeg er ikke sikker på det er en god løsning. Det er ikke en gang vann og kloakk der.

STOR LEIR: Rundt 200 beboere oppholdt seg i teltleiren ved kirken. De er hovedsakelig reisende fra Romania og Bulgaria. (Foto: TV 2)

Men selv om nabolaget og bydelen ikke er spesielt begeistret for de mulige nye naboene, så er det ikke mye å gjøre med saken.

– Vi kan ikke gjøre så veldig mye. Det er en privat tomt og man kan jo invitere folk hjem til seg og la dem «campe i hagen», sier Arnesen.

Han sier de kommer til å ha tett kontakt med andre myndigheter i Oslo for å passe på at alle lover og regler blir holdt. Mandag skal han i møte med bydelsdirektøren, bydelsoverlegen og sosialsjefen for å snakke om saken.

Ansetter romfolk

Selv om de har fått et alternativt sted å slå leir, er det langt fra en løsning på problemene.

PÅ FLYTTEFOT: Romfolket gjør seg klare for å pakke sammen leiren ved Sofienberg kirke fredag. (Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB scanpix)
Beboerne i teltleiren ved Sofienberg kirke mangler også arbeid. Støtte-organisasjonen «Folk for folk» har nå ansatt flere av beboerne som selgere av gatemagasinet til organisasjonen.

– Det er fordi disse folkene ser etter jobb - og nordmenn trenger opplysninger om hvem disse folkene er. Derfor er det en fin kombinasjon, sier Bjønnulv Evenrud.

– Å ha ordnede arbeidsforhold er en selvfølge i Norge.