- Vi er en forhatt yrkesgruppe

- Det koster noe å komme i kontakt med oss.

  Selv har jeg ikke opplevd så mye negativt, men jeg har hørt om kolleger som er blitt utsatt for regelrette fysiske angrep, sier trafikkbetjent Dan Andersen. (Foto: Yngve Olsen Sæbbe, nordlys.no/ANB)
Selv har jeg ikke opplevd så mye negativt, men jeg har hørt om kolleger som er blitt utsatt for regelrette fysiske angrep, sier trafikkbetjent Dan Andersen. (Foto: Yngve Olsen Sæbbe, nordlys.no/ANB)

Trafikkbetjent Dan Andersen vipper opp vindusviskeren og plasserer boten på sure 500 kroner synlig i frontruten på en tyskregistrert bil i Tromsø sentrum.

I løpet av en arbeidsdag blir det en del slike, og som regel forløper det seg fullstendig udramatisk. Det er imidlertid ikke alle bilister som tar parkeringsbøter med like stor fatning, melder nordlys.no.

– Selv har jeg ikke opplevd så mye negativt, men jeg har hørt om kolleger som er blitt utsatt for regelrette fysiske angrep, forteller Andersen.

Forsøkt påkjørt

Den verste episoden han har hatt på jobb var da han kom over en feilparkert motorsykkel utenfor Eurospar i Tromsø sentrum.

Etter å ha knepet Andersen i fersk gjerning mens han skrev ut bot, endte motorsykkeleieren opp med å følge etter ham igjennom Storgata.

- Han hadde et bra vokabular, for å si det sånn. Det hørtes virkelig ut som han var klar for å ta meg, forteller Andersen, som har fem år på baken i Tromsø parkering.

Her er krakilske bilister intet fremmedord. Direktør Tore Harry Paulsen forteller at ansatte opptil flere ganger i måneden melder tilbake om ubehagelige opplevelser.

- Vi har hatt tilfeller der parkeringsbetjenter er forsøkt påkjørt, tilfeller med grov språkbruk og til dels trusler, og ett tilfelle med vold som endte i rettssak, sier han.

Hissige og aggressive

Paulsen sier at de praktiserer nulltoleranse når det kommer til slike episoder. Trues en betjent på jobb, da anmeldes forholdet til politiet.

Dessverre, forteller han, opplever de ofte at sakene blir henlagt.

- Det kan nesten virke som politiet er tøffere i reaksjonen når det gjelder deres egne tjenestemenn, enn hva andre offentlige ansatte skal måtte tåle, sier Paulsen.

- Hvorfor er akkurat parkeringsvakter så upopulære?

- Det koster noe å komme i kontakt med oss, og det er nok en tendens i samfunnet til at folk reagerer etter eget forgodtbefinnende. Vi er blitt et mer hissig og aggressivt samfunn, tror jeg.

– Forhatt yrkesgruppe

Ved parkeringskontoret i Harstad kommune kan de også fortelle om mye kjefting og smelling, og i enkelte tilfeller om bilister som går enda lengre.

- Vi er en forhatt yrkesgruppe, dessverre. Vi opplever selvfølgelig å få et klapp på skulderen, men på langt nær alle er like fornøyd med å få seg en tilleggsutgift fordi de har gjort en feil, sier Geir Rognså, parkeringsleder i Harstad.

I likhet med i Tromsø har de også nulltoleranse for trusler mot ansatte.

- Det har til og med vært noen som har stått og ruset bilene mot trafikkbetjenter, men vi har ikke hatt noen påkjørsler, forteller Rognså.

I Alta har imidlertid pipen en annen lyd. Lars Ole Nygård, leder på parkeringsseksjonen i Finnmark-kommunen, sier at de stort sett møtes av respekt ute blant publikum.

Sint på seg selv

- Folk kan være sint, men etter min erfaring er folk mest sint på seg selv, ikke oss. En og annen slengbemerkning kan vi nok oppleve, men jeg tror ikke vi er mer utsatt enn andre yrker som er i bred kontakt med befolkningen, sier Nygård.

Det samme har de brakt i erfaring ved trafikkontoret i Lenvik kommune.

- Våre ansatte kan nok oppleve hets og sjikane, men som regel er folk som har fått gebyr, forbannet på seg selv, sier fagleder May-Heidi Øftsbø og legger til:

- Det handler nok mye om hvordan man møter folk, og stort sett går det greit.

Les flere bil- og motorsaker i nordlys.no her:

Les også: Eierne av disse bilene får flest parkeringsbøter