Det fineste med #KulTurene rundt om i Frankrike er når man finner en skatt man ikke viste om. Jeg må innrømme at jeg aldri hadde hørt om postmann Ferdinand Cheval før ei venninne i Frankrike tipset meg om palasset hans. Det viste seg å være et fantastisk tips og en veldig fin detour.

Cheval

Postmann Chevals Ideelle Palass er et barn av tiden. På slutten av 1800-tallet oppstod naiv kunst som en reaksjon mot den etablerte kunstformen. Kjennetegnene på maleriene var ofte en barnlig enkelhet over det som ble malt og teknikken som ble brukt. Kunstnerene fikk så og si aldri anerkjennelse mens de levde, men har i ettertiden bli genierklært. Et annet fellestrekk er at mange av kunstnerene begynte som kunstnere i relativt høy alder.

Cheval2

For Ferdinand Cheval stemmer alle disse beskrivelsene, men heldigvis har ettertiden vært snill med min favoritt postmann. Samtidige kunstnere som André Breton og Pablo Picasso besøkt begge palasset og hyllet det, mens den tyske kunstneren Max Ernst laget en kollage som han kalte “The Postman Cheval”.

I 1969 ble palasset et kulturelt landemerke I Frankrike og i 1986 kan man si at ringen ble sluttet for postmann Cheval. Da ga nemlig det franske postvesenet endelig ut et frimerke med Ferdinand Cheval på!

Også i Norge har man blitt inspirert av dette spesielle kunstverket. Hør her på Al Deloners magiske låt “Postman Cheval”