I en beskjeden leilighet i bygda Ulsteinvik på Sunnmøre bor Rahma Kasim al-Asady og hennes ett år gamle sønn. Innen kort tid blir de sendt tilbake til Irak. Hun mener selv at det blir den sikre død:

– Jeg har en fetter som er major på flyplassen i Bagdad. Han har informert flyplassene. Reiser jeg tilbake vil han skjære meg i biter og legge meg i en pose, sier hun til TV 2.

– Slik vil han bli kvitt skammen jeg har påført dem, fortsetter hun.

Hun kom til Norge i 2009, etter å ha rømt fra sin tidligere ektemann. Da de ble viet var han 40 – og hun 15. Her i Norge har hun nå fått et barn med sin samboer, en kristen assyrer. Fordi han frykter for sin egen sikkerhet vil han ikke stå frem på TV.

I fjor konverterte også Rahma til kristendom. Presten i kommunene Hareid og Ulstein, Jens Terje Johnsen, døpte både hun og sønnen hennes. Nå har kirken lagt sin beskyttende hånd over familien.

Jens Terje Johnsen. (Foto: Per Christian Dyrø, TV 2)

– Jeg tror at hennes historie er sann, at hun blir overvåket og at alvorlige ting vil skje med henne og barnet, sier han.

– Forkastelig

Slik er det slett ikke hos Utlendingsnemnda (UNE) tror ikke det er et snev av sannhet overhodet i Rahmas bakgrunnshistorie, eller at hun har konvertert fra islam.

I vedtaket fra UNE heter det blant annet at:

«... nemnda finner ikke å kunne legge til grunn at klageren reelt har konvertert til kristendommen».

«... hun [synes ikke] å ha reflektert nærmere over betydninga av å konvertere fra islam til kristendommen».

Se hele innslaget fra 21 Nyhetene øverst i artikkelen!

Dette får presten i Ulsteinvik til å reagere kraftig:

– Å utsette et menneske mor og barn for en slik stor fare synes jeg er forkastelig, sier Johnsen.

Null aksept for barn utenfor ekteskap

Generelt sier organisasjonen Landinfo at situasjonen hun er i vil gjøre det vanskelig ved retur til Irak:

UTRYGG FREMTID: Rahmas sønn er født utenfor ekteskapet. (Foto: Per Christian Dyrø, TV 2)

– Barn utenfor ekteskap i Irak er ikke akseptert noe sted i landet. En kvinne risikerer å bli utestengt fra familien, og i verste fall å bli drept fordi hun har vanæret dem, sier Gro Hasselknippe, landrådgiver for Midt-Østen.

Like vanskelig er situasjonen for barn født utenfor ekteskap:

– For å bli registrert og få statsborgerskap så må foreldrene gift. Er de ikke de så får barnet hverken ID-kort eller statsborgerskap. Det må man ha for å få skolegang og rett til helsetjenester.

Tilbake i Ulstein sitter en livredd familie og venter på å bli utvist. De kommer med et siste bønn om hjelp:

– Jeg ber for mitt barns rettigheter. Dere tar kanskje ikke hensyn til at jeg som kvinne har rettigheter, men hvilken skyld har dette barnet?