Å male et hustak hvitt hjelper til og med på å redusere energiforbruket.

– Det er så enkelt, sier student Grace Magee til tv2.no.

Hun er en av de mange frivillige som har møtt opp på dagens dugnad på Queens College i New York.

Lysreflekterende maling

De er lette å få øye på, der de jobber oppe på taket til en av bygningene til det offentlige universitetet Queens college.

FRIVILLIG: Grace Magee er en av de mange frivillige som bidrar som frivillig. (Foto: Santiago Vergara / TV 2)

De begynner med hjørner og kanter som må håndmales. Først etter at alle krinkelkroker er malt hvite, tas langkostene i bruk for å stryke over hele taket.

Politistasjoner, skoler, sosialkontor eller privathus. Ett og ett hustak blir malt med lysreflekterende maling. I metropolen. Siden 2009 har prosjektet «Cool Roofs» malt en million kvadratmeter tak i året, men det vil fortsatt ta mange år før alle tak i metropolen med 8,3 millioner innbyggere er malt hvite.

LES OGSÅ: Fra høsten kan bøtter med brus bli forbudt i New York

Finansiert av sponsorer

– Det kjøler ned bygningene i sommermånedene. Generelt ser vi at utgiftene til aircondition blir redusert med mellom 10–30 prosent. Det er flott for miljøet, for det reduserer klimautslippene som forårsakes av bruken av aircondition, sier Damielle Grillo, som er ansvarlig for «Cool Roofs» i New York City Department of Buildings.

PROSJEKTLEDER: Damielle Grillo er ansvarlig for «Cool Roofs» i New York City Department of Buildings. (Foto: Santiago Vergara / TV 2)

Malingen er delvis finansiert av sponsorer, ofte tar en bedrift en maledag for de ansatte som et trivselstiltak og betaler for malingen.

Den dagen TV 2 Nyhetene maler hustak, er det selskapet bak den nye Spiderman-filmen som bekoster malingen for å skape blest rundt filmen.

USA er en av klimaverstingene i verden, særlig på grunn av den utstrakte bruken av bil.

Du kan også få kjøpt «gjør-det-selv-sett» beregnet på privatboliger, slik at du selv kan male taket hvitt i miljøets tjeneste.

Les mer om New Yorks «Cool Roofs» her.