FEM PROSENT: Unge Venstre leder Sveinung Rotevatn (t.h.) mener FpU leder Himanshu Gulatis forslag på å øke sperregrensen til 5 prosent vil føre til at norske velgere ikke blir hørt. (Foto: TV 2 montasje)
FEM PROSENT: Unge Venstre leder Sveinung Rotevatn (t.h.) mener FpU leder Himanshu Gulatis forslag på å øke sperregrensen til 5 prosent vil føre til at norske velgere ikke blir hørt. (Foto: TV 2 montasje)

Vil heve sperregrensen

FpU-leder Himanshu Gulati vil ha en sperregrense på 5 prosent. – Det kan få en del stygge konsekvenser, sier Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn.

Sperregrensen er i dag på fire prosent, men Fremskrittspartiets Ungdom vil heve grensen til 5 prosent.

– Jeg mener det er uheldig at et parti med kun fire prosent av befolkningen i ryggen kan få en uforholdsmessig stor makt på resten av Stortinget, når man ser på dets egentlig størrelse, sier FpU-leder Himanshu Gulati til tv2.no.

LES OGSÅ:Slik hadde Stortinget blitt om de unge fikk bestemme

Vil gi småpartiene mindre makt

Sperregrensen er den oppslutningen et parti må ha for å få ett av de 19 utjevningsmandatene ved stortingsvalg.

FpU-leder Himanshu Gulati møtte Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn i en debatt på NRK P2-programmet Nyhetsmorgen fredag. En debatt de gjerne fortsetter på tv2.no.

– En høyere sperregrense reduserer risikoen for at små partier for, i tillegg til makt på Stortinget, også bestemmer hvilken regjering vi får, sier Gulati.

I dag er det fire partier som på målinger balanserer mer eller mindre på sperregrensen.

– Derfor mener jeg at dagens sperregrense er for lav. Det er da små variasjoner i oppslutning til småpartiene som avgjør hva slags regjering man får, og ikke hvilke blokker som ser ut til å være mest populære, sier FpU-lederen.

LES OGSÅ:Slik ville Stortinget blitt om de eldre fikk bestemme

Velgere faller bort

Leder Sveinung Rotevatn i Unge Venstre skjønner at dette er noe de større partiene vil innføre.

– Men dette vil få en del stygge konsekvenser, sier han.

– Det vil føre til at rundt 500.000 norske velgere ikke vil bli representert på – og det vil bli mindre meningsmangfold på Stortinget, legger han til.

Han mener forslaget er en ønsketenkning fra FpU-lederens side for at virkeligheten skal bli enklere.

– Det fine med en lav sperregrense er at velgere kan påvirke politikken, og heve den vil være en lukket måte å drive et demokrati på, sier Unge Venstre-lederen.

Han påpeker at man allerede har en ganske høy sperregrense i Norge. I Danmark ligger sperregrensen på 2 prosent, mens Europa helst vil at den skal ligge på 3 prosent.

– I Tyrkia og Russland ligger den på 10 prosent og ved valg vil det si at 45 prosent av stemmene er bortkastet, sier Rotevatn som et argument mot å ikke heve den norske sperregrensen ytterligere.

– Dagens sperregrense gjør det mulig for folk å bli hørt og får nye partier å få innpass. Frp hadde aldri vært det partiet de er i dag om det hadde vært høyere sperregrense, forklarer Rotevatn.

LES OGSÅ: Velgerflukt fra Jens til Erna

Helt uenig

FpU-lederen er helt uenig med Rotevatn og mener Frp var lenge et parti under sperregrensen som kjempet i mange år for å komme til det nivået det er i dag.

– Partier som får appell med sin politikk blant befolkningen vil stige og bli store, uavhengig av nivået på sperregrensen, svarer Gulati til kritikken fra den Unge Venstre-lederen.

– Frp hadde derimot uforholdsmessig stor makt på Stortinget på 80-tallet når vi kun hadde to representanter på Stortinget men satt på vippen. Venstre hadde også under forrige regjering kun to representanter på Stortinget samtidig som det hadde tre statsråder i regjering, legger han til.

Gulati er også uenig i at norske velgere ikke vil bli representert om man øker sperregrensen.

– Nei, det tror jeg ikke. Vi er alle enige om at vi skal ha en sperregrense. Debatten jeg reiser er hvorfor nettopp fire prosent, og for eksempel ikke fem eller seks prosent er et mer riktig nivå. Hvilken blokk som har flertall på stortinget i dag avgjøres ikke av hvor mange velgere som stemmer på et blått eller rødt flertall, men i praksis av hvilke partier som vinner kampen mot sperregrensen, avslutter han.