Oljemessen Offshore Northern Seas (ONS) samler i august i år 50.000 oljefolk fra inn- og utland i Stavanger. Ifølge arrangøren er overnattingskapasiteten i Stavanger så sprengt, at messedeltakere må dagpendle med fly og helikopter til og fra oljebyen.

Kostbar luksus

Region Stavanger tar med TV 2 på testtur i et av helikoptrene som skal sørge for at alle får tak over hodet. For 6395 kroner døgnet kan messedeltakerne delta på messen i Stavanger og overnatte på Utsikten Hotell i Kvinesdal, 150 km unna.

– Det som tilbys er en pakke der du får både overnatting og transport tur/retur. Region Stavanger synes dette er et bra tilbud som kan komplementere at det ikke er nok hotellovernatting i regionen i den gitte perioden, sier kommersiell leder i Region Stavanger BA, Heidi Jeanette Nygård, til TV 2 Nyhetene.

– Du slipper kø og stress. I tillegg overnatter du i rolige og fantastiske omgivelser og får en god frokost, sier salgsansvarlig ved Utsikten Hotell Åse Gjelsten Versland.

... og ikke spesielt miljøvennlig

Arrangørene kan selv ikke se at dette er et tilbud med dårlig miljøprofil. Ifølge ONS og Region Stavanger dagpendler flere av messedeltakerne fra andre byer i Norge og Europa fordi de ikke finner overnatting.

– En del av de som er på messen flyr fram og tilbake på dagen fra Amsterdam, London, Paris eller Barcelona. Og sett i et miljøperspektiv så har vi sjekket opp dette og da er ikke dette noen miljøversting i det hele tatt, sier Heidi Jeanette Nygård.

Fant 50 ledige rom

Men er virkelig overnattingskapasiteten under oljemessen så sprengt? TV 2 Nyhetene besøkte overnattingssteder I nærheten av Stavanger lufthavn på Sola. I løpet av en halvtime fant vi femti ledige sengeplasser i motellrom, leiligheter og hytter i perioden 28.–31. august. Stedene vi besøkte var Sola Motell og Camping, Ølbergstranden Apartments og Ølberg Camping.

Heidi Jeanette Nygård i Region Stavanger er overrasket over at TV 2 fant 50 ledige senger.

– Gjorde dere det? Men de ønsker å ha gode fasiliteter og det vi kaller et «high end-produkt». Det betyr at campingplasser og moteller og de fasilitetene som ligger utenfor firestjerners og oppover kanskje ikke er så aktuelle, sier Nygård.

– Så da velger man heller å fly enn å bo på motell?

– Ja, det gjør man, definitivt.