Kirkeledelsen har bedt romfolket om å fjerne teltleiren utenfor Sofienberg kirke så fort som mulig.

Det fortalte representanter fra kirken da møtte representanter fra romfolket fredag formiddag.

LES OGSÅ: Ber kirken fjerne romleiren snarest

Må flytte

Kirkevergen i Oslo Robert Wright har fortalt romfolket at de må flytte ut fra området.

– Vi har i løpet av møtet endt opp med å konkludere med om at leiren ryddes, og starter med det relativt umiddelbart. Og at det er tomt der lørdag, sier han på en pressekonferanse fredag.

– Det er en vurdering vi ikke bare har gjort selv, fordi her er det mange forhold som skal vurderes. Men vurderingen ble tatt veldig skikkelig og saklig imot i møtet med romfolket, fortsetter Wright.

Romfolket sa torsdag at de ikke kommer til å flytte, og Wright forteller at Kirken ikke har et godt svar på hvor de nå skal gjøre av seg.

– Men det vi har ønsket å legge til rette for, og som vi kommer til å følge opp, er å prøve å få til en tydelig dialog og tydeliggjøre hvordan vi kan hjelpe dem på andre måter. Både i forhold til kontakt med myndighetene, hvor de kan være og vi har også søkt direkte til kommunen om at det skal bli bevilget mer penger til de hjelpeapparatene som vi har hatt inne her som også eksisterer for denne gruppen mennesker, sier Wright, som forteller at det først og fremst gjelder tilbud fra Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen.

Romfolket har bedt Kirken om å formidle et tydelig ønske overfor myndighetene at de ønsker et sted å være.

– Det har ikke vi mulighet til, men det har vil lovet at vi tydelig skal formidle inn mot byrådet i Oslo, sier Wright.

LES OGSÅ: – Dette problemet kan ikke løses i parkene her i Oslo

Artikkelen fortsetter under bildet

BEDT OM AT LEIREN PAKKES SAMMEN: Fungerende biskop i Oslo, Olav Dag Hauge og Kirkevergen i Oslo, Robert Wright har bedt romfolket at de må flytte fra kirkeområdet. (Foto: TV 2)

Må fjernes

Siden mandag har mellom 150 og 200 personer bosatt seg utenfor Sofienberg kirke, noe som har fått stor offentlig oppmerksomhet.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sendte torsdag et brev til Kirkelig Fellesråd og Bispedømmerådet, hvor han på vegne av kommunen ba om at romfolkets teltleir snarest avvikles.

– Jeg ber grunneier ta alle nødvendige grep for at det skjer så raskt som overhodet praktisk mulig, sa Røsland.

Byrådslederen mener avviklingen av denne leiren må skje av i løpet av få dager slik at allmennhetens igjen kan bruke området.

– Jeg har hatt flere samtaler med kirken, som slår klart fast at dette ikke anses som et kirkeasyl og er derfor gått utenfor disse problemstillingene som en slik status ville gitt, fortsetter han.

LES OGSÅ: Frp om romleiren i Oslo: – Kast dem ut!

Tror bakmenn bruker Kirken

Fungerende biskop i Oslo, Olav Dag Hauge, tror bakmenn bruker Kirken bevisst i romkonflikten etter at rundt 200 tilreisende bostedsløse har slått leir utenfor Sofienberg kirke.

– Jeg føler ikke at romfolket bruker oss. Jeg føler at de er fortvilet, og ser på Kirken som en slags siste utvei ut av deres vanskelige situasjon. Men jeg har inntrykk av at det er noen bak dem som legger strategien, som trekker paralleller til aksjonene til palestinere og etiopiere og som bruker oss. Jeg tror ikke romfolket har suget dette av eget bryst, sier Olav Dag Hauge til Aftenposten.

Han understreker at leiren ved Sofienberg kirke ikke kan være noen varig løsning.

– Økonomisk og praktisk er det grenser for hva vi kan bidra med, sier han.

Bjønnulv Evenrud i den frivillige organisasjonen Folk er folk – som hjelper romfolket – sier at initiativet til å flytte inn ved kirken kom fra romfolket selv.

– Noen som har vært her i flere år hadde sett etiopiernes aksjon ved Sofienberg kirke tidligere i år, sier han.

LES OGSÅ: Elida (22) levde sammen med rumenske uteliggere

(TV 2/NTB)