Fremskrittspartiet frykter at en borgerlig regjering med Frp og Høyre vil gi Høyre en for dominerende rolle.

Nestleder i partiet Per Sandberg vil derfor samarbeide med Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF).

Følg målingene på TV 2s partibarometer

LES OGSÅ:Velgerflukt fra Jens til Erna

Ikke samarbeidsvillige

– En ren Høyre og Frp-regjering er absolutt ikke den beste løsningen. Styrkeforholdene på borgerlig side gjør at Frp er tjent med at sentrum er med i en borgerlig regjering etter neste valg, sier Sandberg til Klassekampen.

Derfor er han ikke begeistret over at både Venstre og KrF tidligere denne uka erklærte at de ikke vil være del av en borgerlig regjering med Frp og Høyre dersom de har flertall sammen. De frykter å få lite innflytelse og å bli tatt som «gisler» for vedtak som går på tvers av de to småpartienes ønsker.

– Uansett hvor store vi og Høyre måtte klare å bli, og uavhengig av om vi får flertall sammen, ville jeg følt meg mye mer komfortabel med å ha Venstre og KrF med i regjering. Det mener jeg selvfølgelig vil være best for sentrumspartiene selv også. Iallfall ett av disse partiene bør med, sier Sandberg.

Frp-leder Siv Jensen synes de to partiene kommer med en underlig politisk vurdering.

– Jeg synes det er veldig merkelig at KrF og Venstre sier at de ikke vil være med. Men de bestemmer selvfølgelig selv hvordan de vil bruke oppslutningen sin, sier Jensen.

LES OGSÅ: Fremgang for Frp

Fremgang

Etter å ha slitt tungt på målingene i flere år, viser julimålingen for NRK at partiet har snudd trenden.

Oppslutningen på 22,8 prosent er i nærheten av det historiske valgresultatet i 2009.

Frp-lederen understreker at høy oppslutning også betyr at partiet forventer mye makt i en borgerlig regjering.

– Det er åpenbart at høyere oppslutning gir større politiske muskler og mer gjennomslag i regjering, sier Jensen.

– Jo større vi er, jo mer åpenbar vil forskjellen fra dagens regjering bli. Høyre og Ap er veldig like innenfor helse, omsorg, samferdsel og you name it, men Frp skiller seg klart ut som et alternativ. Jeg tror velgerne husker at den forrige borgerlige regjeringen med KrF, Venstre og Høyre var ganske passiv, tam og kjedelig. Det er Frp som får fart på politikken, avslutter partilederen.

– Frykter ingen

Per Sandberg har i ettertid gått tilbake på sine uttalelser. På Fremskrittspartiets nettsider presiserer han at partiet ikke frykter noen, men at han ønsker en bredest mulig regjeringskonstellasjon.

– Dersom det likevel ender opp med en regjering bestående av Fremskrittspartiet og Høyre er det på ingen måte noe problem. Jeg er 100 % sikker på Høyre og Fremskrittspartiet vil samarbeide svært godt, sier han til Fremskrittspartiet.no.

(TV 2/NTB).

LES OGSÅ: Helblått flertall på ny måling