Trond Stanley Sæthre (t.h.) advarte i 2005 Odd Einar Dørum mot å tillate tigging. (Foto: TV 2)
Trond Stanley Sæthre (t.h.) advarte i 2005 Odd Einar Dørum mot å tillate tigging. (Foto: TV 2)

Trond Stanley advarte mot å oppheve tiggeforbudet

Han fikk rett, innrømmer tidligere justisminister Odd Einar Dørum.

«Justisminister Odd Einar Dørum vil fjerne det gamle tiggerforbudet, så det blir lovlig å tigge i gatene», fortalte TV 2 Nyhetene i juli 2005.

Venstre-veteranen sto i bresjen for fjerningen av den da 100 år gamle løsgjengerloven. I dag, sju år senere, ønsker et stort flertall av befolkningen å gjeninnføre forbudet.

Saken har igjen kommet på agendaen i forbindelse med at mellom 150 og 200 romfolk siden mandag har tatt opphold utenfor Sofienberg kirke i Oslo. I dag er det rundt 2000 bostedsløse og uregistrerte utenlandske borgere i Oslo, de fleste tilhørende romfolket.

– Jeg ville fjerne forbudet fordi at fattigdom ikke bekjempes med kriminalpolitikk, men med praktiske og sosiale tiltak både i Norge og Europa, sier Dørum til TV 2 Nyhetene.

FRP OM ROMLEIREN: – Kast dem ut!

– Hadde en anelse

Den gang Dørum fikk kjempet gjennom lovendringen var det narkomane i Oslo som ba om penger. Men de narkomane selv advarte Dørum: De fryktet tilstrømning av tiggere fra utlandet.

– Jeg håper at vi slipper alle disse utlendingene og at Norge skal bli et anarkiland hvor vi sier at det er fritt fram, fortalte Trond Stanley Sæthre til TV 2.

Han ble ikke hørt. Tiggeforbudet ble opphevet året etter av Stortinget. Nå innrømmer Dørum at Sæthre fikk rett.

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V). (Foto: Ivar Ekseth, TV 2)
Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V). (Foto: Ivar Ekseth, TV 2)

– Han fikk jo rett på den måten som vi alle kunne gjette: Når vi får en utvidelse av EU-området østover så blir det først og fremst en stor vandring av arbeidssøkende. Så fikk han nok rett om at mange kom, men vi hadde en anelse om det, sier Dørum nå.

RUMENSK GATESTATUE: – Angrer på at jeg kom til Norge

Nedstemt i juni

Så sent som i juni ble et nytt tiggerforbud nedstemt i Stortinget. Det til tross for at også politiet ønsker seg en slik lovendring.

– Vi mener det burde være mulig å legge inn en bestemmelse i utlendingsloven som slår fast at personer som ikke er norske statsborgere, ikke har lov til å tigge i Norge, sier fungerende politimester Roger Andresen i Oslo.

Justisdepartementet har registrert innspillene, og jobber nå med nye forslag til lovendringer.

LES OGSÅ: Politiet maktesløse overfor tiggerinvasjon

– Så du for deg at det kunne utvikle seg til den situasjonen man har nå?

– Nei, jeg gjorde ikke det. Men jeg så heller ikke for meg eurokrisen. Jeg hadde rett og slett ikke fantasi nok til dét. Norge har da blitt en velstandens øy i et Europa hvor det er mye trøbbel, sier Dørum.

Trond Stanley Sæthre døde dessverre i mai i år, 48 år gammel. TV 2 bruker klippet fra intervjuet med ham ettersom han helt fram til det siste var en framtredende talsmann og skikkelse i brukermiljøet i Oslo.