Sommerferien er en uhyggelig høysesong for bortføring av barn fra Norge. I fjor ble 45 barn bortført fra Norge av enten mor eller far. Som oftest er det mor som etter et ekteskapsbrudd smugler barnet til hjemlandet, og blir der.

TV 2 Nyhetene har kommet i kontakt med en mann som står midt oppe i marerittet akkurat nå.

Eks-kone med flytteplaner

Eks-kona fra Øst-Europa hentet yngste-datteren utenom avtale – og nå nekter hun å levere henne tilbake. Han er redd de er på vei til utlandet.

– Jeg har ikke sett dattera mi siden 15. juni, og hun har siden da vært på et sted som jeg ikke kjenner til, sier mannen, som ønsker å være anonym, til TV 2.

– Hun har sagt det rett ut, og datteren min har også har sagt at hun har flytteplaner, forklarer faren.

LES OGSÅ: Tvinges til å betale bidrag for bortførte barn

I fjor ble 45 barn ulovlig bortført fra Norge. Hittil i år er det 11 barn i følge justisdepartementets tall. For å unngå å havne i den statistikken gikk barnefaren TV 2 nå har snakket med til politiet med en anmeldelse mot ekskona.

Ved mistanke om ulovlig barnebortføring til utlandet kan politiet beslaglegge passene for å stoppe kriminaliteten. Mannen anmeldte derfor eks-kona.

– De ville først ikke ta imot anmeldelsen og fortalte meg at slike anmeldelser ikke ble prioritert.

Etter flere dager med feilinformasjon, tok politiet kontakt med moren og har nå inndratt passet til henne og barnet.

Politiet svikter

Flere frivillige organisasjoner bistår foreldre som enten frykter eller er utsatt for barnebortføring. De mener politiet svikter i møtet med fortvilte foreldre.

Generalsekretær i Familiestiftelsen, Arnstein Øyslebø, mener politiet svikter i slike saker. (Foto: TV 2)

– Hvis de går til politiet er vår erfaring at i fire av fem tilfeller så vet ikke politiet hva de skal gjøre. Vi må da opplyse dem om dette og det synes vi er dårlig, forteller Arnstein Øyslebø, generalsekretær i Familiestiftelsen. I foreningen bortført.no har de samme oppfatning.

– En utfordring

Justisdepartementets statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) innser at dette er en utfordring fordi det er et såpass sjeldent problem:

– Det skal ikke være slik at politiet ikke vil ta imot en anmeldelse, sier hun, og bekrefter samtidig at kunnskapen om barnebortføring i etaten er veldig varierende.

LES OGSÅ: Skjerpet straffen for barnebortføring

Statssekretæren oppfordrer både foreldre og polititjenestemenn til å se nærmere på Justisdepartementets nettsider om barnebortføring. Der har Regjeringen lagt ut informasjon om hvilke muligheter som finnes.

– Det lokalt politi bør vite, er at de skal ta kontakt med politiets egne eksperter på dette. Da får de både hjelp og veiledning om hvordan de håndterer en konkret sak.

UTFORDRING: Justisdepartementets statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) innser at dette er en utfordring fordi det er et såpass sjeldent problem. (Foto: TV 2)

– Burde ikke denne kompetansen være en del av utdanningen til politiet?

– Vi har fokusert på å bygge opp spesialkompetanse hos enkeltpersoner og avdelinger både innen politiet, påtalemyndigheter og også advokater. Jeg vil også ta kontakt med Politidirektoratet for å forsikre meg om at det er gitt tilstrekkelig informasjon til alle ledd om hvor de kan henvende seg i bortføringssaker, sier Aas-Hansen.

– Skaff deg advokat

I stedet for å få hjelp, opplevde faren at politiet heller la ansvaret på ham. Det lokale lensmannskontoret har nå tatt imot anmeldelsen, men han vet ikke om de har gjort noe med den.

– Det politiet har oppfordra meg til å gjøre er å ta saken i egne hender, kontakte advokat og gå til tingretten. Jeg mener de burde ta tak i det med en gang, forteller han.

LES OGSÅ: Sarah levde 13 år på flukt med pappa

Statssekretæren er klar på at politiet har eemuligheten til å hente passene ved mistanke om ulovlig utreise.

– De kan for eksempel la være å skrive ut pass, eller de kan inndra passet. Det er et effektivt virkemiddel som gjør at man ikke klarer å reise ut av landet. Og vi har mange eksempler på at man har stoppa en barnebortføringssak på den måten, sier hun.

Du finner Regjeringens informasjonssider om barnebortføring på nettadressen http://www.barnebortforing.no.

Har du tips eller informasjon om barnebortføring? Kontakt TV 2 Nyhetene! Ring/SMS/MMS til 02255, eller send epost til 02255@tv2.no