jo2 (Foto: ANDERS MILDESTVEIT, TV 2)
jo2 (Foto: ANDERS MILDESTVEIT, TV 2)

Hun vil redde utrydningstruet samespråk med hip-hop

Det er omtrent ti personer igjen som snakker umesamisk. Katarine Barruk har tatt mikrofonen fatt for å redde språket fra dødsleiet.

– Jeg synes det er viktig å få føre mitt språk videre, og vise at umesamisk finnes og at det finnes folk som vil ta tilbake sitt språk, sier Katarina til TV 2, etter sin første konsert på Riddu Riddu. Der er hun utnevnt til Årets unge kunstner.

Det er liten tvil om at språket hennes er i en ekstremt utsatt situasjon. Selv om rundt 1000 personer etnisk sett kan regnes som umesamer, er det bare drøyt ti personer som snakker språket.

I Norge er den siste som snakket språket død for lengst.

Se TV 2 Nyhetenes reportasje fra festivalen øverst i artikkelvinduet!

Kultur og politikk

Den 18 år gamle musikkstudenten fra Storuman i Midt-Sverige har derfor gjort et bevisst valg. Hun vil noe bestemt med sin kunst og på Riddu Riddu har hun funnet en perfekt scene. Festivalen er en årlig musikk- og kulturfestival som samler urfolk fra hele verden.

– Det er viktig at det finnes et forum for oss der vi kan ta plass og der samer og andre urfolk kan få vise fram det de kan.

Riddu Riddu er kultur, men heller ikke så rent lite politikk. Det var da også meningen da et gjeng bevisste kystsamiske ungdommer for 21 år siden inviterte til den første festivalen i Kåfjord.

MER OM SPRÅKPROBLEMATIKK: Samisk skilt setter sinnene i kok

JUBLER: Aili Keskitalo. (Foto: ANDERS MILDESTVEIT, TV 2)
JUBLER: Aili Keskitalo. (Foto: ANDERS MILDESTVEIT, TV 2)

– Kult og trendy

Nå berømmes Riddu Riddu for å ha gjort det lettere å være ung same i dag.

– Det at det samiske er kult, at det er trendy, at det er inviterende og inkluderende tror jeg har vært veldig viktig for de nye generasjoner samer, sier tidligere sametingspresident og leder i Norske Samers Riksforbund, Aili Keskitalo.

Det bortimot umulige målet Katarine har satt seg selv, mener hun best kan løses med joik og musikk.

– Det er veldig spesielt i og med at joik og musikk ligger mitt hjerte svært nært, slik som umesamisk gjør. Å få kombinere dette er en stor skatt.