Å se det positive i ting er ikke alltid like lett. Man har lett for å gi litt opp når verden går i mot en, og la små bagateller i hverdagen plutselig ta all fokus.

Som for eksempel at Østlandet har vært preget av mye regn i det siste. Et unisont klagekor nøler ikke med å si sin mening på de ulike sosiale mediene som Facebook og Twitter.

Skal ta vare på dødssyk søster

Så kommer vi plutselig over historier som setter ting i perspektiv.

Slik som innlegget til 13 år gamle Emilia Polbratek i Aftenpostens Si;D onsdag 11. juli.

emilia1
Med tittelen «Verdens beste sommer» forteller 13-åringen hvordan hun skal tilbringe sin sommer - nemlig å ta vare på sin dødssyke søster.

«Jeg har en fantastisk lillesøster på fem år som fikk kreft i januar. Nyhetene ble verre og verre, og etter en lang stund tok legene mot til seg og fortalte oss at hun bare har denne sommeren igjen å leve. Så dette er min sommer. Jeg skal tilbringe sommeren med å få min søsters siste uker til å bli så fantastiske som mulig».

Les resten av innlegget her.

Les også: Fikk ny nyre av mamma

Skapt reaksjoner

Innlegget har skapt sterke reaksjoner på både Twitter og Facebook, og mobilbilder av teksten deles hyppig.

I kommentarfeltet på Aftenpostens hjemmesider skriver blant annet Pål Hivand følgende:

«Jeg lever av å skrive. Av ord. Nå fikk jeg lyst til å gjøre noe annet. For aldri har jeg lest en mer meningsfull tekst. En mer meningsfull sommer. Aldri har jeg lest kjærlighet beskrevet bedre».

Mathias Larsson blir også berørt av den sterke historien, og skriver:

«Du leverer en utrolig varm og rørende historie her, storesøster...uten å kjenne deg er jeg stolt over at DU er til...tenk for en støtte du er for din kjære lillesøster...en heroisk innsats av et ungt menneske...!»

Takker for oppmerksomheten

Selv takker Emilia for oppmerksomheten på sin egen blogg.

«Går inn på linken ...mange hundre folk som liker innlegget mitt som jeg har skrevet, og så mange fantastiske og rørende kommentarer! Tusen, tusen takk til alle, det betyr så mye!»

Ifølge Emilia har alle de positive tilbakemeldingene også vært stor stas for kreftsyke Natalia.

«Igjen; tusen, tusen takk for alle kort, hilsener, kontooverføringer, tegninger, gaver, flotte kommentarer og likes <3 Bare fortsett! Natalia blir kjempeglad!» skriver hun videre på bloggen.

Les også: Livstruende syk i ambulansen fikk Tor Jo ideen til en livreddende app

– Påminnelse til andre

Men hvorfor er det slik at det må historier som Emilias til for at vi skal ta et skritt tilbake, og minne oss selv på at det kunne vært verre?

– Slike historier blir ofte en påminnelse om at vi må sette mer pris på det vi har. De setter i gang sterke følelser og vi blir ekstra rørt når vi ser at en 13-åring kan skrive et såpass reflektert innlegg, sier forsker og faglig leder i MIND Lisa Vivoll Straume til God morgen Norge.

Les også: Skriv ned livet ditt for de etter deg

Lisa (Foto: Lasse Berre)
Ifølge henne er det hvordan vi velger å forholde oss til de ulike følelsene som dukker frem, som er det viktigste. Enten det er misnøye, fortvilelse, glede eller sorg.

Her kan man ta lærdom fra Emilia.

– Det er en helt naturlig og viktig reaksjon å bli sint og frustrert når verden går i mot oss, men det er hva vi gjør med disse følelsene etterpå som er viktig. Denne jenta velger å forholde seg til følelsene og situasjonen på en beundringsverdig måte. Hun er åpen om situasjonen, setter ord på tankene og følelsene, og hun tar bevisste valg. Det vil være viktig for å mestre sorgen og tapet som venter. At lillesøsteren er dødssyk kan hun ikke gjøre noe med, men hun velger å gjøre det beste ut av tiden de har igjen. Det kommer garantert til å bli mange tunge stunder fremover, men at hun kan se tilbake at den siste tiden ble slik er veldig viktig.

Les også: Linn begynte å miste håret som 7 åring

Økt hverdagslykke

Vil du bli mer positiv? Her er noen gode råd for å oppnå økt hverdagslykke:

1. Vær takknemlig

Uttrykk takknemlighet for det du har - enten privat, for eksempel gjennom en dagbok eller sammen med en som står deg nær - eller ved å vise takknemlighet til en eller flere mennesker som du aldri har takket på ordentlig.

2. Dyrk optimismen

Ha en dagbok hvor du fantaserer og skriver om de aller beste fremtidsmulighetene du kan tenke deg, eller øv på å se den lyse siden i enhver situasjon.

3. Unngå å overanalysere og sammenlikne

Bruk strategier - som distraksjon - for å kutte ned på tida du bruker på å dvele ved problemene dine og på å sammenlikne deg selv med andre.

4. Vær snill mot andre

Gjør gode ting for andre, enten venner eller fremmede, åpent eller anonymt, spontant eller planlagt.

5. Gjenopplev

Spill av og nyt de lykkelige stundene i livet ditt igjen. Gi stor oppmerksomhet til og nyt øyeblikkene som har vært gode, gjennom å tenke, skrive, tegne eller dele dem med andre.

Kilde: www.mind.no