FÆRRE: Hittil i år er 34 færre barn bortført fra Norge. Likevel  er de elleve barna som er bortført, elleve for mange. (Foto: Guilhermo  Farias / TV 2)
FÆRRE: Hittil i år er 34 færre barn bortført fra Norge. Likevel er de elleve barna som er bortført, elleve for mange. (Foto: Guilhermo Farias / TV 2)

Foreldre tvinges til å betale bidrag for bortførte barn

– Det er et stort paradoks, sier statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elleve barn har hittil i år blitt ulovlig bortført fra Norge av enten sin mor eller far, ifølge tall fra Justisdepartementet. Den parten som er igjen i Norge, må betale barnebidrag.

Betaler for bortførte barn

Nye tall fra Justisdepartementet viser at 34 færre barn har blitt bortført så langt i år. I fjor på samme tid var tallet nemlig 45.

– Det viser en fortsatt nedgang. Jeg håper det betyr at foreldrene tar hensyn til barna sine, og at de tiltakene regjeringen har satt i gang at de faktisk virker, sier statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i Justis- og beredskapsdepartementet til TV 2.

LES OGSÅ: NAV-krav: Må betale barnebidrag til kidnapperne

Tross nedgangen er det likevel fremdeles mange gjenværende foreldrene i Norge med barn bortført til utlandet. Det disse etterlyser mer enn noe annet, er at de skal slippe å betale barnebidrag til forelderen som har bortført barnet.

Lovavdelingen hos Justisdepartementet har gitt barne- og likestillingsministeren beskjed om at det finnes en hjemmel til å stanse disse utbetalingene. Likevel har ikke Barne- og likestillingsdepartementet iverksatt noen tiltak.

– Vi er utålmodige når det gjelder å få på plass alle mulige tiltak som kan få barna raskere hjem. Jeg mener vi har godt samarbeid med Barne- og likestillingsdepartementet, og så håper jeg vi snart får svar på om vi skal stoppe økonomiske ytelser eller ei, sier Aas-Hansen.

Et stort paradoks

Statssekretæren påpeker at det er ulovlig å bortføre barnet sitt. I desember 2011 ble også straffen for å bortføre et barn skjerpet.

– Det er et veldig stort paradoks at man mottar økonomiske ytelser etter å ha utført denne ulovlige handlingen. Det er grunnen til at vi har foreslått å kunne stanse disse ytelsene, sier hun.

Aas-Hansen legger til at lovavdelingen i departementet har sjekket om det finnes hjemmel til å stanse utbetalingene.

– Konklusjonen er at det ikke er i strid med barnekonvensjonen og at man derfor har mulighet til å stanse ytelsene. Hvert tilfelle må vel å merke vurderes for seg, men man har generelt mulighet til det.

LES OGSÅ: Sarah levde 13 år på flukt med pappa

– Utålmodige

Barne- og likestillingsdepartementet har nå fått denne uttalelsen fra lovavdelingen og er i gang med å følge opp saken.

Aas-Hansen sier hun har et godt samarbeid med barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen, men når vi får se resultater kan hun imidlertid ikke svare på.

– Vi er alle utålmodige til når vi får på plass dette. Jeg håper vi snart får en konklusjon på om vi skal stanse økonomiske utbetalinger eller ei.

LES OGSÅ: Barnefaren tok Camillas sønn: – Jeg tenker på ham hver dag

Mer informasjon om barnebortføring finner du på Justis- og politidepartementets hjemmesider.