Helsetilsynet er nå klare på at Akershus universitetssykehus (Ahus) brøt loven siden de overså symptomene og ikke passet godt nok på gutten.

– Dette skal ikke skje, sier pasientombud i Akershus Knut Fredrik Thorne til TV 2 Nyhetene.

Det var i februar i fjor at ett år gamle Evans ble lagt inn på Ahus med mageproblemer. Bare i løpet av en helg ble han gradvis dårligere og moren Martha ba sykepleieren om hjelp, mange ganger.

– Det var på lørdagen at han ble alvorlig syk, jeg sa til sykepleieren at min sønn ikke virker som han har gjort de andre dagene, men hun tok det ikke alvorlig, sier moren Martha Wangui Kiiru som ble intervjuet av TV 2 i oktober i fjor.

BAKGRUNN: Hevdet Evans (1) døde etter sykehussvikt

«Doktoren sover»

Utover søndagen ba Martha, som opprinnelig er fra Kenya, igjen om hjelp fra de ansatte på Ahus. Da hadde tilstanden til Evans forverret seg ytterligere.

– Så da sa jeg: «Jeg trenger en lege til å se på gutten min». Da fikk jeg til svar at doktoren lå og sov, sier Martha Kiiru.

Hun følte at sønnens symptomer ble oversett. Til slutt måtte hun løpe ut i korridoren med sønnen som da var livløs.

– Jeg kom ut med sønnen min i armene i korridoren og da kollapset han, forteller hun.

Samme morgen sovnet Evans inn på grunn av dehydrering.

LES OGSÅ: Camilla (20) skulle ta mandlene – døde etter sykehustabbe

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BRØT LOVEN: Akershus universitetssykehus. (Foto: SCANPIX)

Lovbrudd

Nå har Statens helsetilsyn avgjort at Ahus brøt loven ved å ikke gi lille Evans forsvarlig helsehjelp. Sykehuset får krass kritikk for å ikke ha fulgt opp gutten og symptomene han hadde.

– Det er for meg e uten at dette er fulgt opp fra de ansatte, sier Thorne.

Da TV 2 første omtalte saken i fjor høst nektet sykehus å beklage, ei heller å kommentere.

Ahus beklager hendelsen og bekrefter at Evans fikk dårlig oppfølging. Men i sakens dokumenter kom det fram at sykehuset selv innrømmer at dårlig tid og dårlige rutiner kan ha vært årsak til hendelsen.

Nå legger sykehusledelsen seg paddeflat:

– Dette beklager vi på det sterkeste. Det er fryktelig leit for oss og også for mor som opplever å miste et barn noe som er det verste som kan skje, sier klinikksjef for barne og ungdomsklinikken, Jan-Petter Odden.

Sykehuset sier de har innført nye kontrollsystemer og rutiner på barneavdelingen.

– Vi har lært at de minste barna krever ekstra oppfølging. Det visste fra før av, men denne tragiske hendelsen har eksemplifisert dette for oss og det har vi tatt med det største alvor, sier Odden.

Systemsvikt

Evans død er bare ett av ni unaturlige dødsfall på Ahus i fjor. Fylkeslegen i Oslo og Akershus konkluderte på mandag med at sykehuset drev uforsvarlig i halve 2011.

ETTERLYSER SELVKRITIKK: Pasientombud Knut Fredrik Thorne i Akershus. (Foto: TV2)

– De drev med lav sykepleierbemanning og mye innleie av vikarer. Så vi har konkludert med at det kan ha medvirket til utrygge situasjoner, sa Schou til TV 2 mandag.

LES OGSÅ: – Ahus drev uforsvarlig i et halvt år

Moren til Evans sier i dag til TV 2 at hun håper denne saken får konsekvenser. Pasientombudet i Akershus mener de ansatte må ta selvkritikk.

– Dette er elementært grunnleggende for en barneavdeling på et universitetssykehus så jeg mener de ansatte her må ta sin del av ansvaret for at dette gikk så fryktelig galt sier Knut Fredrik Thorne til TV 2.