Fotballforbundet har måtte tåle kritikk for sin håndtering av kampfiksingssaken som har rullet de siste dagene.

Men i løpet av dagen har TV 2 Sporten fått innblikk i noen av påstandene som nå undersøkes av politiet i Oslo, som onsdag kveld tok ut siktelse mot en Follo-spiller. Der kommer det fram en rekke graverende påstander, rettet direkte mot spillere i både Follo, Asker, og Ull/Kisa.

– Jeg kan ikke kommentere detaljene i det vi varslet NFF om. Men det er sterke påstander som ble fremsatt, og flere av dem er svært konkrete, sier styreleder i Follo, Ole-Bjørn Fausa, til TV 2 Sporten.

TV 2 var i kontakt med Fausa da siktelsen ble kjent onsdag kveld. Han var da ikke informert om utviklingen i saken. Det er ikke kjent om den siktede er spilleren som var i Stockholm.

Se reportasje øverst i artikkelen

Les også: Follo-spiller pågrepet for kampfiksing

Tilbudt penger
TV 2 har fått innsyn i flere av detaljene i saken:

  • En av Follo-spillerne skal ha uteblitt fra trening flere dager. I etterkant har det blitt avslørt at han hadde vært i Sverige. I rapporten til politiet hevdes det at han i møte med representanter for en østeuropeisk gamblerliga, skal ha blitt tilbudt et betydelig femsifret beløp for å være med på å påvirke resultatet i kamp for Follo.
  • Det blir også hevdet at to av Follo-spillerne skal ha vært involvert i forsøk på resultatmanipulasjon i Follos oppgjør mot Østsiden, som de overraskende tapte etter at de ledet 3-0 midtveis ut i andre omgang.
  • En kommisjonær slo alarm da han registrerte at østeuropeere plutselig spilte tungt på kombinasjonen tap for Follo mot Østsiden, og tap for Asker mot Frigg. Begge resultatene gikk inn, etter til dels svært overraskende kampforløp. Disse begivenhetene har i etterkant blitt sett i sammenheng med den ene Follo-spillerens kontakt med gamblerligaen.
  • Samtidig er det også direkte mistanke om at en tett relasjon mellom en av Askers spillere, og de tidligere nevnte Follo-spillerne, skal ha hatt en sammenheng mellom østeuropeernes kombinasjonsspill mot de to lagene. Det er på det rene at det foreligger et tett vennskap mellom de mistenkte spillerne.

Les også: – Sommeren er høysesong for kampfiksing

Fikk Ull/Kisa-tips
Da Follo-ledelsen fikk tips om disse beskyldningene, gikk de rett til fotballforbundet med informasjonen.

I kjølvannet av de undersøkelsene som ble gjort, kom det også tips fra de samme personene om at en spiller på Ull/Kisa kunne være involvert i samme gamblerliga som Follo-spillerne. Og det var på bakgrunn av disse alvorlige påstandene at NFF valgte det drastiske skrittet å avlyse søndagens toppkamp i Adeccoligaen.

Sentrale kilder i Ull/Kisa-miljøet bekrefter overfor TV 2 at mistanken bare involverer den ene spilleren. Etter det vi erfarer, har det aldri vært satset en krone fra spilleren før kampen. Men i frykt for såkalt livebetting underveis, skal ikke forbundet tatt noen sjanser.

Les også: Fifa vil etterforske Lundekvams avsløringer
Les også: Egil Østenstad roser NFF i kampfiksingssaken

Tror på spillerne
Lederne i Follo og Asker, velger likevel å tro på sine spillere.

– Vi tror på at våre spillere er uskyldig i saken. Samtidig er de påstandene som har kommet fram vært så alvorlige at vi samtidig føler et ansvar for at forbundet og politiet får funnet ut hva som er riktig. Det mest behagelige hadde sikkert vært å legge dette i skuffen, men vi er nødt til å ta dette på alvor. Men vi håper selvsagt politiet vil konkludere med at ingenting ulovlig har skjedd, sier Ole-Bjørn Fausa til TV 2 Sporten.

Daglig leder i Asker, Arne Knoph, er enig med sin kollega i Follo.

Sportslig leder i Asker, Arne Knoph. (Foto: TV 2)

– Jeg tror det var nødvendig å gjøre noe. Opplysningen forbundet fikk var sterke, men det er klart at det er vanskelig å vite hva som er rykter – og hva som er fakta i denne saken, sier Knoph til TV 2 Sporten.

– Hva kan du si om noen hevder det finnes en kobling mellom en av deres spillere, og noen spillere på Follo i denne saken?

– Vi forstår jo at det spekuleres i linker så lenge Fotball-Norge er lite, så lenge man har spilt i samme lag. Verden kjenner hverandre godt i det lille landet vi bor i.

– Mistenker dere noen av deres ansatte for å ha bidratt til kampfiksing?

– Vi har ingen grunn til å tro det. Vi har ikke fått verifisert noe som helst av de opplysningene som har kommet opp, og er mest opptatt av å ta vare på våre medarbeidere.