Anders Berntsen
Anders Berntsen

Norsk Betsafe-gründer: – NFF behandler oss som parasitter

Norsk bettinggrunnlegger med krass kritikk mot NFF og Lotterittilsynet.

Norske Anders Berntsen er en av fire grunnleggere av bettingselskapet Betsafe, som i fjor ble solgt for en halv milliard kroner. Selskapet har i dag over en halv million kunder i over 100 land. En rekke av dem er bosatt i Norge.

Gründeren forteller at bookmakere i Betsafe flere ganger har prøvd å kontakte NFF og Lotteritilsynet med konkrete tips til skittent spill, uten å bli tatt på alvor.

Politikerne kan hate bookmakere så mye man vil, men det er smartest for begge parter å opprette en dialog

– Norges Fotballforbund og i andre tilfeller Lotteritilsynet har ikke akkurat vært veldig interesserte i kommunikasjon med oss. Det har vært sendt mailer og blitt sagt ifra om episoder der det kan ha vært skurr rundt spill på kamper, men jeg vil våge å si at de ikke akkurat har sittet med helt åpne ører. Vi blir sett på som parasitter. Vi har kommet med henvendelser, men det har ikke vært lett å komme i dialog, sier Berntsen til tv2.no.

– Utvalg ikke problemet
I stedet råder intern selvjustis mellom kunde og hvert enkelt bettingselskap.

Les også: Tror kriminelle kosovoalbanere står bak kampfiksingen

– De gangene vi har sett noe slikt, har vi høflig informert spilleren om at vi kommer til å fjerne den aktuelle kampen fra kupongen hans. Vi har ikke gått til andre organer med informasjonen, sier Berntsen.

Claus Lundekvam har trukket frem de mange spillmulighetene hos bettingselskapene som en medvirkende årsak til at kampfiksing er mulig.

Berntsen tror snarere at det er det dårlige forholdet mellom partene som skader fotballens omdømme, ikke de mange spillmulighetene i seg selv.

Les også: Slik kan en lure tippesystemet

SlUTT PÅ ODDSSPILL: Kjetil Siem vurderer totalforbud mot oddsspill. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
SlUTT PÅ ODDSSPILL: Kjetil Siem vurderer totalforbud mot oddsspill. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

Ifølge ham er grove tilfeller av kampfiksing et minimalt problem.

– Jeg tror ikke de har noe å tape på et samarbeid. Politikerne kan hate bookmakere så mye man vil, men det er smartest for begge parter å opprette en dialog, sier Berntsen.

Ukjent for NFF
Informasjonsrådgiver i NFF, Yngve Haavik, har ikke kjennskap til at konkrete tips har blitt avvist, men innrømmer at forbundet må bli bedre på å håndtere innkommende tips om skittent spill.

– Det er umulig for oss å forholde oss til påstander som er så lite konkrete, men det er selvfølgelig beklagelig dersom han har opplevd det slik. Vi tar på generelt grunnlag slike henvendelser alvorlig, og vi er erkjenner at vi må bedre våre rutiner for å motta og håndtere tips, skriver Haavik i en epost til tv2.no.

– Skitten Follo-kamp
Østsiden-Follo er en av flere kamper som kunne ha vært avverget hvis partene hadde vært i dialog. Ifølge Berntsen er få innslag av kampfiksing reelle i Norge. Dermed kunne et samarbeid ha sørget for å luke ut de verste tilfellene.

– Å bare forby alt av spill blir for lettvint. Da tar man ikke problemet ved roten. Særlig Østsiden–Follo-kampen er stygg. At en kamp snur fra 3–0 til 3–4 kan skje uten at den er fikset, men det styggeste er hvordan oddsmarkedet på kampens livebetting utvikler seg underveis. Det som skjer der sier egentlig mer enn sluttresultatet. Der var folk villige til å kjøpe uante mengder, gjerne 10–20 ganger mer enn normalt, sier Berntsen.

Les også: Siem: – Vurderer totalforbud på oddsspill

Han forteller at flere sentrale aktører i markedet merket seg påfallende bevegelser underveis i kampen. Berntsen tror forbund og bookmakere sammen hadde vært løsningen.

– Vi har ingen interesse av å være en arena der kriminelle får spille og holde på. Personlig satte jeg odds på tredjedivisjonskamper hjemme i Rogaland. Da leser du kampreferater, har kontroll på statistikk, sjekker aviser og har kontroll på poengbørsene. Det er opplest og vedtatt at bookmakere har kunnskaper rundt dette, nettopp for å holde denne type hendelser borte.

PS: På dagens pressekonferanse åpnet Kjetil Siem for å åpne for nettopp denne type samarbeid.