Siden mandag morgen har flere hundre personer bygget leir utenfor Sofienberg kirke i Oslo. Gruppen med romfolk mener politiet driver systematisk trakassering av dem og har derfor søkt tilflukt ved kirken.

Anslagsvis 2000 tiggere fra Øst-Europa har inntatt hovedstaden i sommer, og politiet føler seg maktesløse og krever nå tiggeforbud.

LES OGSÅ: Frp om romleiren i Oslo: – Kast dem ut!

Må lytte til politiet

Politiet får støtte av justispolitisk talskvinne i Senterpartiet (Sp) Jenny Klinge. Hun mener man må lytte til politiet når de vil innføre forbud mot tigging.

– Det vil forebygge at bakmenn tvinger andre, spesielt barn, til å tigge. Dette er sårbare og fattige folk og vi ønsker at det skal løses på en annen måte enn at de må tigge. Å la tigging være tillatt i Norge er ikke måten å hjelpe fattige i verden på, sier hun til tv2.no.

Senterpartiet støtter forslaget om å gjeninnføre forbudet mot tigging og er klar på at man må hjelpe romfolket på andre måter enn å la dem tigge.

– Vår politikk er at vi ønsker å hjelpe rumenske borgere i hjemlandet. Hjelp til selvhjelp. For å gjøre det må vi styrke innsatsen til EØS-prosjekt i Romania. Der kan vi legge til rette for utdanningsrettete tiltak til romfolket og andre fattige i landet og styrke innsatsen slik at de skaffer seg jobber, sier den justispolitiske talskvinnen.

LES OGSÅ: Frp-politiker: – Nå er det på tide å innføre tiggeforbud

LES OGSÅ: Sandberg: – Tiggerne som bor i Oslo-parkene må utvises

Forbud mot tigging

Også Oslos ordfører Fabian Stang (H) mener at et forbud mot tigging vil være den beste løsningen for alle.

– Vi er naive når vi legger til rette for tigging i Oslo, sier Stang til NRK.

Han er ikke overrasket over situasjonen som har oppstått ved Sofienberg kirke. Mandag denne uken slo mellom 150 og 200 rumenere leir ved kirken fordi de mener de er blitt trakassert av politiet i Oslo.

Stang mener politisk naivitet ikke vil være til stor hjelp verken for rumenerne eller for Oslo by.

– Det vi nå gjør i en naiv velmenthet – lurer dem hit til et fornedrende liv med tigging – er det verste vi kan gjøre. Et forbud mot tigging er den beste løsningen for alle, sier Stang.

Nå ber han stortingsflertallet om å handle.

LES OGSÅ: – Dette problemet kan ikke løses i parkene her i Oslo