FÅ DEM VEKK: Mazyar Keshvari fra Frp har liten sympati for romfolket som har slått seg ned på Sofienberg. (Foto: TV 2)
FÅ DEM VEKK: Mazyar Keshvari fra Frp har liten sympati for romfolket som har slått seg ned på Sofienberg. (Foto: TV 2)

Frp om romleiren i Oslo: – Kast dem ut!

Bystyrerepresentant Mazyar Keshvari kaller det helt uakseptabelt at folk setter opp leir i hovedstaden.

Keshvari synes lite om romfolket som har slått seg ned ved Sofienberg kirke i Oslo.

– Leiren burde vært fjernet, og de som oppholder seg her burde vært kastet ut av landet øyeblikkelig, sier Keshvari.

– Det er helt uakseptabelt at folk skal sette opp leir rundt omkring i Oslo på denne måten, og vi er nødt til å tenke på innbyggernes beste. Nok er nok, nå må disse kastes ut av Norge, fortsetter Frp-politikeren.

LES OGSÅ: Romfolk føler seg trakassert – søker tilflukt ved kirke

SV vil gi dem en seng og en dusj

Onsdag morgen møtte han bystyrerepresentant Ingvild Reymert fra SV til debatt på TV 2 Nyhetskanalen. Reymert er enig i at det ikke er gunstig at romfolket har slått leir på Sofienberg, men har en helt annen løsning.

– SV har foreslått at kommunen skal tilby et lavterskeltilbud, en seng, en madrass å sove på. Et sted man kan ta en dusj og gå på do. Det ville løst mange av utfordringene til romfolket, men også andre bostedsløse i Oslo. Det handler om å dekke grunnleggende menneskerettigheter, det er noe EU oppfordrer til og det er blant annet noe man gjør i Trondheim. Så her må byrådet på banen, fastslår Reymert.

– Det siste vi trenger nå, er sosialistisk naivitet og dille dalle-politikk, kontrer Keshvari.

– Dersom vi skulle gitt en dusj og seng og alt det andre SV ønsker å gi dem, ville vi oppleve en økning av mennesker som kommer til Norge, for her ville det vært tilrettelagt for dem, fortsetter han.

Se utdrag fra debatten (reporter: Anne Mone Nordahl)

Ingvild Reymert sier at ingen kommer til Oslo for å gå på do.

– Du må ha en ganske god blære hvis du drar gjennom hele Europa for å gå på do i Oslo. Det er bare tull at flere vil komme til Oslo hvis vi viser dem grunnleggende menneskeverd, sier hun.

Sjekker hygienen

Oslo kommune kommer onsdag til å sende helsepersonell inn i leiren ved Sofienberg kirke for å sjekke de hygieniske forholdene og om kommunen har grunn til å gripe inn.

Keshvari mener et forbud mot tigging er et bra sted å starte for å få bukt med problemet.

– Kriminaliteten i hovedstaden har økt på grunn av tiggerne som kommer hit, og da er spørsmålet til SV: hvor mye mer kriminalitet, hvor mange flere ran av eldre er det de ønsker i dette landet ved å tilrettelegge for at de som begår disse handlingene skal komme hit? Hvis man skal gi dem et sted å sove, er det enda mer attraktivt, enda mer behagelig å komme til Norge og Oslo, og det vil vi ikke.

– Når det handler om tigging, er det typisk Frp å være mer opptatt av å straffe folk og forby ting enn å faktisk løse problemet. Det er ingen som tjener på at folk tigger, men da handler det om å finne løsninger sånn at folk slipper å tigge, men også at vi viser de som må tigge et minimum av menneskeverd. Å forby tigging løser ingen av problemene, sier Ingvild Reymert.

LES OGSÅ: Politiet maktesløse overfor tiggerinvasjon i Oslo