For Costa del Sol i Spania rammes nå av en manetplage man sjelden har sett maken til.

Det passer meget dårlig i det viktigste turistområdet i et land som sårt trenger duggfrisk kapital. Dette melder den spanske TV-kanalen Telecinco.

Den siste tiden har tusenvis av både turister og spanjoler fått legebehandling etter å ha kommet i kontakt med de bittesmå lysmanetene som terroriserer strendene. Selv om de ikke er stort større enn et par centimeter i diameter, kan berøring gi deg vanvittige smerter.

Fire tonn i Malaga

De fire centimeter store lysmanetene har de siste årene vært et problem i middelhavslandene, men i år har forekomstene eksplodert.

I evig populære Malaga merkes problemet særlig godt. Der har man de siste dagene fisket opp vanvittige fire tonn maneter fra sjøen.

Se video øverst i artikkelvinduet!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I Malaga er det på få dager fisket opp fire tonn lysmaneter langs strendene. (Foto: Telecinco)

Enkelte strender er så hardt rammet at myndighetene rett og slett har stengt dem.

Trenger skilpasser

– Disse manetene holder naturlig til et par kilometer fra kysten, men når det er tørke om våren, høye temperaturer og sterke strømmer så trekker de nærmere kysten, sier en marinbiolog med det treffende navnet Juan Jesús Marín til avisen Diario Sur.

Han peker på overfiske og manglende rensing av kloakkutslipp som andre viktige faktorer. Skilpaddebestandene i området er på et lavnivå, og derfor har manetene i liten grad andre naturlige trusler i farvannene.

57 millioner turister besøkte Spania i 2011.