Pressefolk stimler til Mercure Hotel, som huser sykkellaget Cofidis. Rytteren Remy Di Gregorio er arrestert for doping. (Foto: MATS WEDERVANG/MONTASJE/)
Pressefolk stimler til Mercure Hotel, som huser sykkellaget Cofidis. Rytteren Remy Di Gregorio er arrestert for doping. (Foto: MATS WEDERVANG/MONTASJE/)

Tour de France-rytter arrestert for doping

Politiaksjon ved hotellet til Cofidis tirsdag morgen. Remy Di Gregorio er suspendert av laget og skal ha blitt avslørt etter telefonavlytting.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bourg-en-Bresse/Bergen (TV 2 Sporten): Remy Di Gregorio ble arrestert etter at politiet har raidet hotellet til det franske Cofidis-laget i Bourg-en-Bresse. Rytteren er mistenkt for doping. Politirazziaen skal ha foregått i rolige former.

Samtidig er to menn blitt arrestert i Marseille. Etterforskningen skal ha pågått i ett år, ifølge franske medier. Gregorio, som syklet for Astana i fjor, skal nå ifølge Eurosport ha blitt overført til Marseille, som er hjembyen hans.

Franske sykkelmedier siterer en uttalelse fra Cofidis, som sier at rytteren nå blir suspendert i påvente av utfallet av etterforskningen, mens laget vil fortsette Touren. Cofidis sier de er sikker på at dette bare dreier seg om én rytter. Dersom han finnes skyldig vil han få sparken umiddelbart.

L'Equipe skriver at Di Gregorio skal ha blitt avslørt etter telefonavlytting som del av en etterforskning av Astana.

Jeg ble veldig, veldig skuffet da jeg hørte nyheten fra politiet klokken ti i morges. Det var en vanskelig beskjed for laget å få.

- Jeg ble veldig, veldig skuffet da jeg hørte nyheten fra politiet klokken ti i morges. Det var en vanskelig beskjed for laget å få, sa Cofidis-manager Yvon Sanquer, som ikke har snakket med Di Gregorio i dag, på en pressekonferanse.

- Hvis dette stemmer, er han ferdig i laget. Jeg har hatt kontakt med ASO (Tour-arrangøren, journ.anm.) og ikke fått beskjed om at vi ikke får starte i morgen. Det er ikke gode nyheter for sykkelsporten eller Tour de France. Vi må fortsette kampen mot doping.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fra pressekonferansen til Cofidis med manager Yvon Sanquer til
  høyre. Til venstr er Tv 2 Sportens Sindre Olsen. (Foto: Laurent Rebours/Ap)
Fra pressekonferansen til Cofidis med manager Yvon Sanquer til høyre. Til venstr er Tv 2 Sportens Sindre Olsen. (Foto: Laurent Rebours/Ap)

26 år gamle Di Gregorio kom til Cofidis fra Astana før denne sesongen. I tiden 2005 til 2010 syklet klatrespesialisten for Francaises des Jeux. Han har tidligere vunnet klatretrøyen i Critérium du Dauphiné Libéré i 2007 og en etappe i Paris-Nice i 2011. I årets Tour de France lå han på en 35. plass, over 18 minutter bak leder Bradley Wiggins.

- Hvordan har de andre rytterne mottatt nyheten?

- Det er vanskelig for de andre rytterne. Det er hard konkurranse om å komme med på Tour de France-laget, og vi trenger at alle rytterne gjør sitt beste for laget. Å miste en rytter på denne måten er veldig vanskelig. De forstår ikke situasjonen og hvorfor Remy, hvis det stemmer, har gjort dette.

- Vi må se på om vi kan forbedre oss på dette området. Det er umulig å ha 100 prosent oversikt i slike situasjoner, men vi har et ansvar for å gjøre alt vi kan for å bekjempe doping. Jeg mener kampen mot doping har tatt store skritt fremover de siste årene, men det hender at ryttere mister hodet, sa Sanquer på spørsmål om lagets forhold til doping.

Overrasket
TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad synes det høres ut som en stygg sak. Ifølge Kaggestad er det ingen overraskelse at det er Gregerio som blir tatt.

– Jeg har snakket med en journalist som skriver for L'Équipe. Han sier det ikke er noen overraskelse at det nå er Di Gregerio som er blitt tatt. Han har vokst opp i en urolig forstad av Marseille, og bærer preg av det, sier Kaggestad.

Artikkelen fortsetter under bildet

Pressefolk stimler til Mercure Hotel, som huser sykkellaget
  Cofidis. Rytteren Remy Di Gregorio er arrestert for doping. (Foto: MATS
  WEDERVANG/)
Pressefolk stimler til Mercure Hotel, som huser sykkellaget Cofidis. Rytteren Remy Di Gregorio er arrestert for doping. (Foto: MATS WEDERVANG/)

– Jeg er veldig overrasket over at en fransk rytter nå blir tatt. Dette er andre gang Cofidis er innblandet i en sånn episode. Sist gang var i 2007 da Cristian Moreni ble tatt, og laget trakk seg fra rittet. Bradley Wiggins syklet for Cofidis da og var rasende, sier han.

Moreni testet positivt for testosteron etter den ellevte etappen i 2007. etter den 17. etappen ble han arrestert og Cofidis trakk deretter laget sitt. Moreni fikk to års suspensjon og ble den første rytter som betalte en årslønn i bot til Det internasjonale sykkelforbundet for doping.

I selvbiografien sin skriver nåværende Garmin-rytter og tidligere dopingdømte David Millar om sin tid som fersk proff i Cofidis og hvordan miljøet der og i internasjonal sykkelsport fikk ham til å dope seg. Han ble avslørt i 2004.

Tror han opptrer alene
Kaggestad omtaler Di Gregerio som en lonley rider, og tror ikke Cofidis har noe med dopingsaken å gjøre.

–Nå må vi vente til vi har hørt hva som blir sagt på pressekonferansen. Men jeg er ganske sikker på at dette er et individuelt dopingprosjekt som strekker seg tilbake i tid, lenge før han begynte på Cofidis, sier han.

Jeg har snakket med en journalist som skriver for L'Équipe. Han sier det ikke er noen overraskelse at det nå er Di Gregerio som er blitt tatt. Han har vokst opp i en urolig forstad av Marseille, og bærer preg av det.

– Franskmennene er kanskje det beste landet i verden når det gjelder å utvikle syklister. Dette er selvsagt ikke noe hyggelig for de som sykkelnasjon, sier han.

Sparket manager før touren
Cofidis-laget sparket i forkant av touren deres manager Eric Boyer som har vært med på å hjelpe laget i å rydde opp i tidligere dopingskandaler. Boyer måtte gå grunnet manglende resultater. Cofidis valgte da å erstatte Boyer med Yvon Sanquer som jobbet med Astana frem til slutten av 2010.

Astana, som Remy Di Gregorio syklet for da etterforskningen startet, har også en historie med mye doping. I 2007 valgte de å trekke laget sitt fra touren etter at Aleksander Vinokourov avla positiv dopingprøve etter å ha gjennomført en blodoverføring.