Ida-Skjelbakken1
Ida-Skjelbakken1

Norske Ida (33) skrev debutbok i fengsel i USA

Bokdebutant Ida Skjelbakken har en helt spesiell historie.

Ida S. Skjelbakken (33) debuterer denne uken med sin første bok i serieromanen «Krøniken om Ylva Alm». Den 33 år gamle forfatteren har ikke hvilke som helst bakgrunn, hun er utdannet livvakt, har jobbet som privatdektiktiv i Italia og sittet i amerikansk fengsel.

Seks måneder i fengsel

Det var en helt vanlig ettermiddag i fjor sommer, Skjelbakken og mannen hennes skulle få seg en real overraskelse på døren. Uten forvarsel dukket plutselig tolv tungt bevæpnede politimenn med skuddsikre vester opp i hjemmet deres i Miami og ville arrestere Skjelbakken.

I nesten et halv år satt forfatteren innelåst bak de amerikanske fengselsmurene. Oppholdet var beinhard og sikkerheten i fengselet var ekstremt høyt.

– Det er rett og slett sånn som man ser på film. Først havnet jeg i et føderalt fengsel hvor det tok minst en uke før jeg fikk lov til å ta den første telefonen til mannen min. Det var veldig strengt, forteller Skjelbakken til Sommertid.

– Jeg ble fratatt alt av egne klær og sminke. Og maten var så ille at man så vidt fikk den i seg. Men etter hvert ble det nesten som å sitte i kloster, sier hun og referer til den strenge disiplinen og det å bare bo sammen med kvinner.

Les også: Cecilia Brækhus skriver bok om selvforsvar

Verdifull erfaring

Allikevel ser hun tilbake på oppholdet i fengselet som en lærerik og verdifull opplevelse.

– Det var en veldig verdifull opplevelse for meg, sier hun og legger til:

– Jeg føler at jeg ble styrket av oppholdet i fengselet. Jeg ble mer selvsikker og mer kreativ av å sitte i fengsel.

– Mens jeg satt inne fikk jeg lov til å skrive videre på historien jeg var i gang med, nemlig «Krøniken om Ylva Alm» som man ser resultatet av i dag, smiler hun.

Ullen oppholdstillatelse

Grunnen til at den vakre forfatteren havnet i fengselet, var en ullen oppholdstillatelse i samsvar med brudd på våpenbestemmelsene.

– For cirka tre år siden begynte jeg og den amerikanske mannen min en skyteskole. Jeg har alltid vært interessert i skyting. Faren min var konkurranseskyter og jeg pleide å bli med han når jeg var liten, sier hun og legger til at mannen hennes har bakgrunn fra militæret.

– Skolen tok helt av og vi fikk mange studenter. Vi underviste blant annet mange føderale agenter, CIA og politi. Så det ble fulltidsjobb for oss begge to, forteller Skjelbakken og presiserer:

– Problemet var ikke selve skyteskolen.

– Problemet var at jeg hadde en litt ullen oppholdstillatelse og tenkte ikke på at jeg ikke burde håndtere våpen under de omstendighetene.

Les også: Disse bøkene bør du lese i sommer

Handlingen lagt til 1700-tallet

Handlingen er lagt til Telemark på 1700-tallet. Kjærlighet, familiedrama og mystikk preger livet til den 17-årige storgårdsdatteren Ylva, som har sterke dragninger mot nabodrengen Aksel.

– Jeg synes det er en spennende tid i landet å skrive om. Det var brytningstid i landet hvor folk kjempet mot å være mer opplyst samtidig som det fremdeles var mye overtro og gamle skikker som hang igjen.

Ida er født i Norge, men har bodd både i Sverige, Italia og Tyskland. I dag er hun gift i Miami i USA. «Krøniken om Ylva Alm» er hennes debut som romanserieforfatter. Hun har tidligere skrevet flere ukebladromaner.