PINLIGE PROBLEMER: En penis som ikke vil opp, en mage full av luft og en blære som ikke sier stopp. Ikke alle problemer er like gøy å oppsøke lege for. (Foto: Illustrasjonsfoto)
PINLIGE PROBLEMER: En penis som ikke vil opp, en mage full av luft og en blære som ikke sier stopp. Ikke alle problemer er like gøy å oppsøke lege for. (Foto: Illustrasjonsfoto)

5 pinlige helseproblemer hos menn

Mange vil heller lide i stillhet enn å oppsøke hjelp, men her er hva du kan gjøre med dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du et helseproblem? Det vanlige rådet er å oppsøke fastlegen.

Men med pinlige problemer vil man ofte unngå legebesøket for enhver pris.

Menn lider i stillhet

Ifølge MSN Him viser undersøkelser at to av fem med en pinlig plage heller lider i stillhet enn å be om hjelp. Og dette gjelder nok særlig menn.

Studier viser nemlig at sannsynligheten for at menn går til legen når de mistenker at noe er galt er halvert i forhold til kvinner.

Selv om problemet ditt kanskje er mer flaut enn skummelt, kan det være ubehagelig å leve med. I noen tilfeller kan det til og med føre verre helseproblemer med seg.

Les også: Nå kan du live-chatte med legen

Her er fem pinlige problemer menn holder for seg selv – og forslag til hvordan du kan takle dem om du virkelig ikke vil oppsøke til legen din:

# 1: Ereksjonsproblemer

Kanskje ikke overraskende, men dette er et problem vi vegrer oss å snakke om. Dukker det i tillegg opp en kvinnelig lege på legekontoret kan det bli ekstra pinlig.

Så hva annet kan du gjøre?

Mange piller som visstnok skal få den opp kan kjøpes fra utenlandske nettsider. Vær varsom! Mange av disse er dessuten ubrukelige.

De vanligste årsakene til ereksjonsproblemer er psykiske forhold; tidligere dårlig seksuell opplevelse, depresjon og prestasjonsangst.

Les også: Flere unge menn sliter med sexlysten

Ifølge Norsk Helseinformatikk er det flere ting du kan gjøre selv for å bedre situasjonen:

 • Reduserer bruken av tobakk og alkohol
 • Skaff deg enkel informasjon om tilstanden
 • Samtaleterapi, eventuelt sammen med partneren, kan være nyttig når psykiske forhold ligger til grunn for impotensen

Å gå ned i vekt kan også hjelpe på situasjonen. En studie viser at én av tre får tilbake ereksjonen etter en slankekur.

Er problemet vedvarende kommer du ikke unna å oppsøke legen din. Ereksjonsproblemer kan være et tidlig tegn på hjerteproblemer, høyt blodtrykk eller andre medisinske problemer, selv om dette er mindre sannsynlig hos unge menn, ifølge MSN Him.

Les også: Nå kan du live-chatte med legen

ereksjonsproblemer

# 2: Blæreproblemer

Vannlatingen er et annet helseproblem menn ofte er flau over. Ifølge MSN Him er vi spesielt bekymret over måtte på do altfor ofte – og hva dette betyr.

Ifølge NHI opptrer symptomer fra urinveiene med økende hyppighet hos nesten alle menn ved økende alder.

Det er et enkelt faktum: Jo mer du drikker, jo mer vil du tisse.

Kutt ned på alkohol og kaffe på kveldstid. Et tips er å holde en dagbok over hva du drikker, og se hvordan dette påvirker behovet for å tisse.

Hvis du ikke kan finne en årsak, og du må tisse mer regelmessig enn du pleier å trenge, kan dette være et symptom på forstørret prostatakjertel, prostatakreft, trangt urinrør, urinveisinfeksjon, kronisk betennelse i prostata eller diabetes.

Det sier seg nesten selv – da må du oppsøke lege.

Les også: Vidar hadde svulst i prostata men ingen symptomer

# 3: Hemoroider

Pinlig? Ja. Særlig hvis de klør og blør. Vanlig? Ja, veldig. Ifølge NHI har en tredel av befolkningen hemoroider.

Hemoroider er en utvidet vene i endetarmsåpningen og oppstår vanlig hos dem som sitter eller går mye. Det er også en vanlig plage hos menn med høyt stressnivå eller overvekt.

Dette kan du gjøre selv for å kvitte deg med problemet:

 • Unngå forstoppelse gjennom rikelig væskeinntak, fiberrik kost og gode avføringsvaner
 • Unngå langvarig trykking for å få ut avføring når du er på do. Ikke sitt på toalettet og les aviser eller ukeblad!
 • Unngå tunge tak, løft og langvarig ståing
 • Mosjon er viktig
 • Dersom et større parti av endetarmen vrenger seg ut etter tømming av avføring, bør du dytte denne utposningen på plass så snart som mulig. Dette kan gjøres mens du sitter på do eller i sideleie med bøyde knær og hofter. Dopapir, hanske eller kompress med rikelig vaselin kan brukes

Les også: Hold feriemagen i sjakk

# 4: Luft i magen

Fising er helt normalt. Mange unge menn er redd for at de fiser for mye, eller at deres fiser lager spesielt mye lyd eller lukt. Sannsynligvis er det ingenting å bekymre seg for.

Farlig eller ikke – å slippe en fis i heisen, på flyet, i et viktig møte eller under dyna sammen med en ny bekjentskap kan være mer enn pinlig.

9 ting som gjør deg oppblåst

Dette er NHIs liste over hva du kan gjøre selv:

 • Unngå mat som gir plager. Blant de mest provoserende matslagene er bønner, erter, løk, hodekål, kålrabi, brokkoli, rosenkål, blomkål, artisjokker, asparges, pærer, epler, fersken, sukkerfrie godterier og tyggegummi, helkornbrød, frokostblandinger, melk, krem, is, ost, øl, brus og andre kullsyreholdige drikker.
 • Reduser forbigående inntaket av fiberrik mat
 • Reduser mengden sterk og fet mat
 • Reduser inntaket av melkeprodukter
 • Drikk peppermyntete

Dette kan skade fordøyelsen din

Ifølge MSN Him kan det være lurt å prøve og spise flere små måltider i stedet for noen få, store måltider. Tygg sakte for å unngå å svelge mye luft. Hold også en matdagbok for å se hvilke matvarer som gir deg luft i magen.

Det finnes flere reseptfri produkter på apoteket og i helsekosten som kan hjelpe mot mye luft i magen.

luftimagen

Les også: Kjønnssykdom kan bli umulig å helberede

# 5: Kjønnssykdommer

Når man trapper opp på legekontoret med en seksuelt overførbar sykdom er man sjelden særlig høy i hatten. Men husk: Du trenger ikke å ha sex med hundre kvinner for å dra på deg en kjønnssykdom. Er du uheldig kan én gang være nok.

Har du mistanke om at du har en kjønnssykdom må du få det sjekket ut. Heldigvis er de fleste kjønnssykdommer er relativt enkle å behandle når de er diagnostisert.

Vil du ikke gå til fastlegen din, finnes det klinikker som er spesialister på kjønnssykdommer i de største byene. De har ofte drop-in timer og er gratis.

Les også: Ståle «måtte ha» six-pack