I juni dukket annonsen opp på Finn.no. Under tittelen «Orginal speedometer korrigering km justering» annonserer selgeren for en Digimaster III, som blant annet brukes til å tilbakestille kilometerstanden på biler.

I tillegg listes det opp andre funksjoner: Airbag, kjørecomputer, og kjøresperren kan tilbakestilles. Også elektroniske nøkler kan omprogrammeres.

– Skyhøy pågang

Selgeren vil ha 18.900 kroner for maskinen, men tilbyr også i annonsen å selv utføre justeringer på biler, dersom man ikke ønsker å kjøpe apparatet.

– Det har vært skyhøy pågang fra interesserte kjøpere, sier selgeren til tv2.no, før han henviser til at han i Finn-annonsen har krysset av for at han ikke ønsker kontakt med andre enn interesserte kjøpere og legger på røret.

Kommunikasjonssjef i Naf, Inger Elisabeth Sagedal, mener annonsen aldri burde ligget ute på nettet.

– Dette er ganske graverende. Det er første gang vi har sett at det ligger en annonse på Finn for et slikt apparat og det viser med all tydelighet hvor utbredt problemet er, sier Sagedal til tv2.no.

– Dette er et av de største økonomiske krimområdene i Europa. Denne annonsen er tilrettelegging for kriminalitet.

Les også: Ville selge «torpedoutstyr» på Finn.no

Ikke ulovlig

Men det er ikke ulovlig verken å selge slikt utstyr eller å tilbakestille kilometerstanden. Derfor kunne annonsen gå gjennom kvalitetskontrollen hos Finn.no.

– Slikt utstyr kan ofte brukes til flere formål, som bildiagnostikk. Vi har vurdert om vi skal tillate slike annonser, men så lenge det er tilgjengelig på nettbutikker over hele verden, mener vi det ikke har en effekt med forbud på Finn.no, sier Lars Vinden, ansvarlig for forbrukersikkerhet hos Finn.

Tilbakestilling av kilometerstand blir først straffbart dersom det kan bevises at det ble gjort for å tjene penger.

– Det er ulovlig å stille kilometerstanden i vinningsøyemed, altså for å selv tjene på det. Det er et stort og økende problem og det er noe som er veldig enkelt å gjøre. Det som er verre er at de mest profesjonelle kan gå inn i hjernen til bilen å stille all historikken til bilen tilbake, sier redaksjonssjef i Broom, Vegard Johnson Møller.

Og det er mye penger å tjene på å trikse med tallene.

– Verdien øker mellom 50 øre og en kroner per kilometer bilen blir stilt tilbake, sier han.

– Det kan ikke være spesielt mange andre grunner til å tilbakestille kilometerstanden enn for vinningens del og det er jo svindel, mener Sagedal.

LES OGSÅ: Vi skrudde på kilometerne og «tjente» 30.000 kr

Vil ha offentlig register

Men ettersom annonsen ikke er ulovlig, kan ikke Naf anmelde selgeren. I stedet vil de fortsette et årelangt press på myndighetene om å få innført et offentlig register for kilometerstand på biler.

– Vi har appellert til Statens vegvesen om å få et register som for eksempel kan gjennomføres gjennom EU-kontrollen, slik at det ville vært offentlig tilgjengelig for forbrukeren. Men vi har ikke fått gjennomslag for det. Dermed må vi gå videre med det politisk, sier Sagedal.

I mellomtiden må forbrukerne selv gjøre det de kan for å forhindre at de blir svindlet.

Møller har flere tips til hvordan folk kan se etter enkelte signaler om man fatter mistanke om at kilometerstanden har bitt stilt på.

– Det kan være unormalt høy slitasjer på ratt, seter og pedaler. Det kan være gode grunner til dette, som mange korte turer med bilen. Men om du er mistenksom kan dette være fin måte å dobbelsjekke det på.

Les også: Topphemmelig, atomsikker ubåtbase til salgs på Finn.no

– Svært betenkelig

Forbrukerrådet råder deg også til å sjekke bilen og serviceheftet grundig før du eventuelt kjøper bilen. Men dersom bilselgeren er åpen om at kilometerstanden er blitt tuklet med, er det fullt lovlig å selge bilen som den er.

– Sier du i fra så vet kjøper hva han får, og kan ikke klage på det etterpå. Vi i Forbrukerrådet synes likevel det er svært betenkelig å stille tilbake kilometerstanden, om du sier ifra eller ikke. Det er historieforfalskning, og selv om du er åpen om det til din kjøper, er det ikke sikker han er det til neste eier igjen. Han kan da ende opp med å bli lurt, og betale altfor mye for bilen, påpeker kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Ann Hege Skogly.

Etter å ha sett nærmere på annonsen vil Finn.no ta kontakt med selgeren og be ham omformulere blant annet tittelen på annonsen.

– Det er ikke heldig å bruke den type overskrifter. Og det bør presiseres i annonseteksten at man plikter å informere overfor bilkjøpere at kilometerstanden er justert. Vi ønsker ikke at noen skal bli lurt som følge av at det blir jukset med kilometerstanden, sier Vinden.

LES OGSÅ: Kilometerjuks: Hvordan finne ut om noen har jukset med bilen min?