Oslopolitiet føler seg maktesløse overfor storinvasjonen av tiggere fra Romania i sommer. Ifølge anslag fra politiet har så mange som 2000 personer fra rom-miljøer i Romania og Bulgaria inntatt hovedstaden.

LES OGSÅ: Romfolk føler seg trakassert – søker tilflukt ved kirke

Ber departementet gripe inn

– Politiet kan bare gripe inn dersom de begår annen kriminalitet eller opptrer agressivt mot befolkningen, sier Roger Andresen som er fungerende politimester i Oslo.

De siste ukene har politiet fått stadig flere bekymringsmeldinger fra osloborgere som opplever at nabolag blir omgjort til leirer for romfolket - med i mange tilfeller søppel og avføring. Dette er ikke bare til sjenanse men kan også utgjøre en helsefare for beboerne.

MAKTESLØSE: Politiet føler seg maktesløse overfor tiggerinvasjonen i Oslo. Det forteller fungerende politimester Roger Andresen. (Foto: TV 2)

– De er så mange at de som bor i området ikke ønsker å bruke det eller ikke tør å sende barna sine ut. Det gjelder flere områder av byen.

Politiet har også avdekket at mange av tiggerne og de som har ankommet byen har kriminelt rulleblad.

– På en kveld for noen uker siden talte vi på en veldig kort periode 185 forskjellige tiggere i sentrum av Oslo. Vi kontrollerte 69 av dem, 68 av dem var registrert med straffbare forhold, sier Andresen.

Oslopolitiet mener situasjonen nå er så alvorlig at de har bedt politidirektoratet og justisdepartmentet om å gripe inn.

– De kom for å tigge, men det er færre og færre som gir samtidig som de blir flere og flere. Deretter har de sett seg nødt til å heller stjele ting i stedet for å tigge. Den store mengden personer som nå er her mener vi, som vi også har meddelt til politidirektoratet og justisdepartmentet, utgjør en situasjon som ikke kan fortsette, sier Andresen til TV 2.

LES OGSÅ: Rumenske kvinner står bak ransbølge i Norge

Ønsker ikke å straffe tiggere

Til tross for at et forbud mot tigging ble nedstemt av Stortinget gir ikke Oslo-ordfører Fabian Stang (H) opp kampen for et forbud. Han mener at Norge via EU bør gi tiggerne hjelp der de kommer fra, slik at man unngår tigging her i landet.

VIL HA FORBUD: Oslo-ordfører Fabian Stang (H) ønsker forbud mot tigging. (Foto: TV 2)

– Vi kan ikke ha en situasjon i byen der vi legger til rette for tigging. Vi må legge til rette for et bedre liv der de bor, sier ordføreren.

Ordføreren ønsker ikke at tiggere skal bli straffet, men at man skal forebygge at tigging blir en utvei.

LES OGSÅ: Høyre-topper vil fjerne tiggerne

– Dette er mennesker som fortjener å kunne leve sine liv på en verdig måte. Jeg synes vi skal gjøre alt vi kan for at de skal få en mulighet til jobb fremfor at vi skal legge til rette for at tigging er en levevei, sier Stang til TV 2 mens han blir avbrutt av nettopp en romkvinne som tigger.

– Money for food, spør den rumenske kvinnen.

– Nei takk, svarer ordføreren høflig.

DÅRLIG INNTRYKK: Romanias ambassadør til Norge, Daniel Ionita, forstår at folk får et dårlig inntrykk av Romania på grunn av alle tiggerne. (Foto: TV 2)

LES OGSÅ: Rumensk gatestatue: – Jeg angrer på at jeg kom til Norge

– Vi har ingen tryllestav

Den rumenske ambassadøren til Norge forteller at de bruker mye tid på å diskutere tiggerinvasjonen fra hans eget land.

– Det er klart at dette fører til at folk får et dårlig inntrykk av landet mitt, sier ambassadør Daniel Ionita til TV 2.

Ambassadøren forteller at tiggerne som kommer til Norge er svært fattige.

– Vi vet at alle tiltakene som er viet sårbare grupper tar tid før de virker. Vi har ingen tryllestav som kan forbedre situasjonen over natta, sier Ionita til TV 2.

Føler seg trakassert

Romfolket på sin side mener at de blir trakassert av politiet og mandag søkte de tilflukt ved Sofienberg kirke i Oslo. Her startet de byggingen av en leir og det er ventet at flere hundre personer fra rom-miljøet bosetter seg her i løpet av kvelden.

HAR ANMELDT: Bjønnulv Evenrud i organisasjonen Folk er Folk forstår at romfolket føler seg trakassert. Han har selv levert flere anmeldelser mot politiet. (Foto: TV 2)

Bjønnulv Evenrud i gruppen Folk er Folk har engasjert seg i å hjelpe romfolket som har kommet hit til Norge. Til tv2.no forteller han at romfolk søker beskyttelse hos kirken mot politiet som de mener forfølger dem.

– De ønsker beskyttelse fra de mener er omfattende og systematisk polititrakassering. De vil synliggjøre situasjonen sin og fortelle hvem de er og hva de opplever, sier Evenrud til TV 2.

Ifølge Evenrud ser ikke romfolket som kommer til Norge noen fremtid i Romania og kommer til Norge for å finne jobber.

– Disse menneskene trenger å kunne hvile seg. De er EØS-borgere og de er her ikke for moro skyld, men for å finne jobb og et bedre liv for seg og sine. De ser ikke noen fremtid i Romania. De har lov til å være her og da må vi som samfunn akseptere virkeligheten og slutte å jage disse menneskene.

LES OGSÅ: Frp-politiker: – Nå er det på tide å innføre tiggeforbud