Mandag kveld merker de reisende ved Moss Lufthavn Rygge godt at Avinor sliter med sommerbemanningen på kontrollsentralen i Røyken. Sentralen overvåker lufttrafikken i store deler av Sør-Norge.

– Vi skulle fly til Krakow ved 19-tiden i kveld. Etter flere beskjed om at flyet er forsinket, har vi nå fått beskjed om at flyvningen er utsatt til klokken 13 i morgen, forteller Lisa Dyremyhr Bakke til tv2.no.

– Beskjeden var at luftrommet over Rygge og Sandefjord lufthavn Torp er stengt på grunn av bemanningsmangel, fortsetter hun.

Frustrasjonen var dermed stor blant de reisende.

– Det var ganske dårlig informasjon om hva som skjedde, sier Bakke.

– Vi har fått beskjed om at på grunn av bemanningsmangelen vil ingen fly kunne ta av etter 22.30 i kveld. Alle flyvningen som er berørt er flyttet til i morgen, og passasjerene blir booket inn på hotell, sier terminalsjef Gunn Bakli ved Rygge sivile lufthavn til TV 2.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Problemene skyldes underbemanning ved Oslo kontrollsentral i Røyken. (Foto: SCANPIX)

Administrerende direktør Olav Haakon Aas ved Torp lufthavn opplyser at et Norwegian-fly fra Mallorca kan bli berørt i løpet av kvelden. Det innebærer i så fall at dette må omdirigeres til en annen flyplass.

Sårbar bemanning

– Det er en veldig sårbar bemanning, og her er det snakk om et tomrom i vaktplanen som man hadde håpet å få fylt opp, men som man dessverre ikke har lyktes med så langt. Da er det ikke noe annet å gjøre enn å stenge den delen av trafikken, sier Ove Narvesen, kommunikasjonsdirektør i Avinor, til NTB mandag kveld.

Narvesen opplyser at kontrollsentralen som dirigerer trafikk til Torp og Rygge vil holde stengt fra klokken 22.30 mandag kveld til 6.30 tirsdag morgen.

Også innflygingskontrollen til Oslo Lufthavn Gardermoen vil bli rammet. Her er det ifølge Narvesen en flygeleder igjen til å styre trafikken. Redusert kapasitet gjør at kontrolltårnet vil være stengt mellom klokken 1 og 2, klokken 3 og 4 og klokken 5 og 6 natt til tirsdag.

– Det kan få konsekvenser for trafikken. Det er for eksempel en del chartertrafikk som ofte kommer inn om natten, sier Narvesen.

243 ledige vakter

Til sammen er 243 vakter ved flykontrollsentralen i Røyken ledige i sommer. Kapasiteten er dermed sterkt redusert, som VG avslørte 1. juli. Enkelte uker er det over 30 ubesatte vakter.

– Dette gir et høyt antall udekkede vakter gjennom sommerperioden. Det må dessverre ventes at dette får konsekvenser, skrev Avinor i et brev til flyselskapene allerede 6. juni.

BAKGRUNN: Sliter med flygelederbemanningen i sommer

– Vaktene som ikke er fylt opp vil få konsekvenser for regulariteten i flytrafikken på Østlandet først og fremst med forsinkelser, sa leder Robert Gjønnes i Norsk Flygelederforening til VG.

– Vi jobber intenst med å dekke opp de vakante vaktene. Men det er riktig at dette er en spesielt krevende sommer på grunn av en generelt stor flytrafikk ut og inn av Norge, sa kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til VG.

(TV 2/NTB)