FULL STANS: Oljearbeidere i sving på Oseberg feltet. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng, ved en tidligere anledning. All aktivitet på norsk sokkel vil rammes av en eventuell lockout. (Foto: Marit Hommedal, REUTERS/SCANPIX)
FULL STANS: Oljearbeidere i sving på Oseberg feltet. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng, ved en tidligere anledning. All aktivitet på norsk sokkel vil rammes av en eventuell lockout. (Foto: Marit Hommedal, REUTERS/SCANPIX)

Oljestreiken: – Det står alt for mye på spill

Underleverandørene til oljenæringen er en av de store taperne ved en lockout.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er mellom 500–700 personer som jobber offshore. De vil gradvis bli permittert. Det er veldig trist, sier Ståle Kyllingstad til TV 2.

Han er konsernsjef i vedlikeholdsselskapet IKM, som leverer tjenester til drift og vedlikehold offshore.

Om ikke partene i oljestreiken har kommet til enighet til midnatt, trer full lockout i kraft. All produksjon av Norges viktigste eksportvarer vil etterhvert stanses.

Prisen på olje og naturgass vil trolig stige, men bransjen selv vil trolig merke dette sterke enn forbrukerne.

MYE SPILL: Konsernsjef Ståle Kyllingstad i oljeserviceselskapet IKM. (Foto: TV 2)
MYE SPILL: Konsernsjef Ståle Kyllingstad i oljeserviceselskapet IKM. (Foto: TV 2)

– Den prisdrivende effekten av streiken i Norge vil trolig bare være forbigående, sier Carsten Fritsch, analytiker ved den tyske storbanken Commerzbank i Frankfurt.

– Overrasker

Streiken, som har vart siden 24. juni, har til nå ført til en reduksjon i Norges oljeproduksjon på omtrent 13 prosent. Tallet for gassutvinningen er omtrent fire prosent.

Ikke all verdens tenker du, kanskje. Men om det ikke blir en løsning innen midnatt, blir det full stans i all olje- og gassproduksjon på norsk sokkel. Norge er verdens åttende største petroleumseksportør. En slik lockout ville barbert bort to millioner fat med olje og gass fra markedet – hver dag.

LES OGSÅ: Folk har liten sympati for oljestreiken

– Jeg tror nok mange er veldig overrasket over at det kan gå mot en lockout. Norge er jo kjent for å være en stabil og sikker leverandør av olje og gass til Europa, så dette er jo en skrape i lakken til Norges status som leverandør, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til TV 2.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ADVARER: Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt. (Foto: TV 2)
ADVARER: Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt. (Foto: TV 2)

Men på grunn av en viss overproduksjon av olje, vil det nok først og fremst merkes for de 6515 arbeidstakere som kan bli tvunget til å legge ned arbeidet sitt.

– Olje- og gasseksport er en veldig stor inntektskilde for den norske staten, ikke minst pensjonsfondet. Det er også en viktig inntektskilde for økonomien i sin helhet, så med en lengre nedstengning så vil det ha store konsekvenser, sier Saltvedt.

Taper millioner daglig

I likhet med mange andre underleverandører må Kyllingstad i IKM begynne permitteringen av ansatte fra midnatt.

– Hvor mye vil dere tape daglig på en lockout?

– Det tør jeg ikke tenke på en gang. Det er mye penger, sier han, og presiserer at det er snakk om et millionbeløp.

– Men for bransjen er det snakk om milliarder, fortsetter han.

Det vil naturlig nok vise igjen når regnskapet for 2012 skal gjøres opp til vinteren.

– Vi får aldri igjen pengene dette året. Og for de ansatte blir det selvsagt misnøye, og det stykker opp livene deres, sier Kyllingstad.

LES OGSÅ: Professor mener streiketap er «bare tull»

Det er en alt for viktig næring, og det står alt for mye på spill til at ikke myndighetene skal ha en hånd med i det som foregår.

De fleste tar det likevel for gitt at den norske regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd. Faktisk er markedet så tilbakelent her at oljeprisen i løpet av dagen har falt med 68 cent per fat, fra en topp på 99,18 dollar.

– Vi regner med at de griper inn og stanser dette. Jo mer dette får eskalere, jo raskere vil det bli satt sluttstrek, sier Fritsch til Reuters.

– Det er en alt for viktig næring, og det står alt for mye på spill til at ikke myndighetene skal ha en hånd med i det som foregår. Nå må myndighetene gripe inn, være dommer, og komme med tvungen lønnsnemnd, sier Kyllingstad.

Se video:

627169