Mandag formiddag troppet mellom 150 og 200 personer fra rom-gruppen opp utenfor Sofienberg kirke. Flere titalls biler med bulgarske og rumenske kjennetegn parkerte utenfor kirken.

Føler seg trakassert

Da TV 2 ankom Sofienberg kirke mandag ettermiddag var det noen titalls personer fra romfolket som oppholdt seg i området.

Noen kvinner tv2.no snakker med på stedet forteller at de føler seg trakassert av politiet.

– Vi ønsker at politiet skal slutte å trakassere oss. Vi har rett til å være her i Norge, sier en av romkvinnene til tv2.no utenfor Sofienberg kirke.

En talsmann for gruppen med romfolk, Nicola Kaldararu, sier til tv2.no at de føler seg trakassert av politiet og at de nå derfor vil søke tilflukt ved kirken.

– Dette er veldig rasistisk, det er veldig rasistisk sier han til tv2.no.

De vil følge eksempelet fra de palestinske asylsøkerne som tidligere satte opp leir utenfor Jacob kirke og etiopierne som gjorde tilsvarende utenfor Oslo domkirke.

I sommer har rundt 2000 personer fra romfolket inntatt hovedstaden.

– De har lov til å være her

Bjønnulv Evenrud i gruppen Folk er Folk har engasjert seg i å hjelpe romfolket som har kommet hit til Norge. Til tv2.no forteller han at romfolk søker beskyttelse hos kirken mot politiet som de mener forfølger dem.

HAR ANMELDT: Bjønnulv Evenrud i organisasjonen Folk er Folk forstår at romfolket føler seg trakassert. Han har selv levert flere anmeldelser mot politiet. (Foto: TV 2)

– De ønsker beskyttelse fra de mener er omfattende og systematisk polititrakassering. De vil synliggjøre situasjonen sin og fortelle hvem de er og hva de opplever, sier Evenrud.

– Hva ønsker de oppnå med å være her?

– Disse menneskene trenger å kunne hvile seg. De er EØS-borgere og de er her ikke for moro skyld, men for å finne jobb og et bedre liv for seg og sine. De ser ikke noen fremtid i Romania. De har lov til å være her og da må vi som samfunn akseptere virkeligheten og slutte å jage disse menneskene.

Evenrud forteller at de så langt har levert over 20 politianmeldelser etter at eiendelene til romfolk har blitt kastet av politiet.

Søker beskyttelse

- SØKER TILFLUKT: Romfolk føler seg trakassert av oslopolitiet og har søkt tilflukt ved Sofienberg kirke. Her er de i ferd med å bygge leir. (Foto: Linn Wiik / TV 2)

Personer kommer og går med madrasser og annet utstyr for å bygge en leir utenfor kirken.

Patruljer fra politiet var på stedet tidligere mandag, men har ikke aksjonert mot leiren som er under oppbygging på kirkens eiendom.

– Vi var der tidligere på i dag og snakket med kirkevergen. Utover det har vi ikke gjort noe mer, sier operasjonsleder Svein Martin Ege i oslopolitiet til tv2.no mandag ettermiddag.

Prost i Nordre Aker prosti, Ingvar Seierstad, var mandag ettermiddag og inspiserte leiren som er under opprettelse utenfor kirken.

– Oslo bispedømme har på sitt årsprogram å behandle å komme til en konstruktiv dialog med romfolket i Oslo by. Vi kan ikke slå oss selv på munnen og si at dette ikke er noe vi ikke vil ha eller mene noe om. Vi mener disse menneskene skal behandles med respekt og verdighet. Men hvordan - det er ikke uten videre helt enkelt, sier Seierstad.

Prosten forteller at han ikke hadde hørt noe om dette før leiren plutselig var der. Seierstad håper situasjonen kan føre til en bedre dialog.

HÅPER PÅ DIALOG: Prost Ingvar Seierstad inspiserte romleiren utenfor Sofienberg kirke mandag. (Foto: TV 2)

– Vi får se hva som skjer og hva det kan iverksette av god tenkning for å både få myndighetene på banen og vekke folks holdninger til disse menneskene.

Brøt opp leirer

I forrige uke gikk kommunens søppelpatrulje Rusken støttet av oslopolitiet til aksjon for å fjerne det de ser på som en ulovlig leir romfolk hadde opprettet i Vaterlandsparken i Oslo.

Ifølge Aftenposten noterte politiet navn og personopplysninger på personene som oppholdt seg i leiren. Ifølge avisen har det vært flere lignende aksjoner rundt om i Oslo den siste uken.

Romfolket mener at de blir trakassert av politiet fordi de ikke får oppholde seg i sentrum og at politiet og kommunens Rusken-patrulje skal ha kastet eiendelene deres.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FØLER SEG TRAKASSERT: Romfolk har slått seg ned utenfor Sofienberg kirke i Oslo. (Foto: Linn Wiik / TV 2)

LES OGSÅ: Politiet jevnet romfolkets teltleirer med jorden

– Sludder og vås

Frps Mazyar Keshvari var selv utenfor Sofienberg kirke mandag ettermiddag. Han mener romfolket ikke har noe å klage over og det er bare tull at de blir utsatt for trakassering i hovedstaden.

- SLUDDER OG VÅS: Nestleder i Oslo Frps bystyregruppe, Mazyar Keshvari, kaller påstandene om trakassering for sludder og vås. (Foto: TV 2)

– Jeg mener at de burde fjerne seg øyeblikkelig. Dette argumentet med at politiet trakasserer romfolk er bare noe sludder og vås. Er det noen som har bidratt til til trakassering gjennom ran av eldre mennesker og annen kriminalitet - så er det romfolket, sier Keshvari til TV 2.

Frp-politikeren som sitter i bystyret mener at et tiggerforbud er det eneste som hjelper.

– Det er på tide å få på plass et tiggerforbud for å få bukt med dette problemet, mener Keshvari.

LES OGSÅ: – Nå er det på tide å innføre tiggeforbud

– Vi trakasserer ingen

Fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen, sier til tv2.no at de ikke driver noen systematisk trakassering av romfolket, men forsøker å fortelle at de må forholde seg til gjeldende regler.

– Vi gjør ikke annet enn å håndheve de reglene vi skal forvalte gjennom politiloven. Regler som er satt ned av sentrale og lokale politikere. Vi har håndhevet dette nå i flere uker, men nå kommer det så mange hevendelser fra beboere i byen som forteller om søppel og avføring. I et moderne bysamfunn må det være regler man skal forholde seg til, sier Andresen.

Visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt sier det er rumenske borgere topper pågripelsesstatistikken i Oslo. (Foto: Jessica Allande)

Andresen mener politiet har gått frem langt mer forsiktig mot romfolket enn andre som bryter disse lovene.

– I motsetning til hva vi gjør med andre som forsøpler så bøtelegger vi ikke disse menneskene. Senest i helgen bøtela vi mange som urinerte da de var på byen. Vi trakasserer ingen og politiet vil håndheve dette fremover.

Andresen forteller at politiet i forrige uke utførte en telling av tiggere på et avgrenset område i Oslo sentrum. Av de 157 de registrerte var det kun 69 de fant sikker id på. 68 av disse var registrert med straffbare forhold.

– Rumenere utgjør nå den største gruppen av personer som begår straffbare handlinger i Oslo. Det har vi aldri sett tidligere, sier Andresen.