Problemene startet i 2007, da viruset «DNS Changer» infiserte hundretusenvis av datamaskiner. Mange aner fortsatt ikke at de har viruset på maskinen sin i det hele tatt.

Klokken 18 mandag 9. juli sto inntil 1000 norske pc-er i fare for å miste internettilgangen fordi maskinen deres ble infisert for fem år siden.

Viruset virker slik at det tar kontroll over datamaskinens internettilkobling. I stedet for at signalenet sendes via brukerens internettleverandør, sendes det via DNS-serverne til onde bakmenn med skumle hensikter.

Holdt liv i serverne

I fjor ble hackerne, seks estlendere og en russer, pågrepet i saken. Viruset deres hadde da infisert rundt fire millioner datamaskiner i over 100 land. Fra sine egne PC-er kunne hackerne styre de infiserte maskinene.

Fordi viruset de hadde laget kontrollerte så mye internettrafikk, har FBI siden holdt liv i serverne deres for at folk ikke skulle miste tilkoblingen sin.

LES OGSÅ: Datatyver tok kontroll over millioner av PC-er

Nå er imidlertid oppryddingsarbeidet langt på vei over, og mandag var det slutt. Da ble hackernes servere stengt for godt. 300.000 brukere i hele verden som har datamaskiner som fortsatt er infisert av viruset, risikerte da å miste tilgangen til internett.

Har du viruset på din maskin? Ved å klikke på denne lenken - www.dns-ok.us - kan du sjekke om din maskin er infisert av viruset.

Får du opp grønt resultat, er ikke maskinen din infisert. Rødt resultat indikerer at maskinen din er infisert.

SJEKK DIN MASKIN: Dersom det kommer opp «grønt lys» er maskinen fri for det aktuelle DNS Charger-viruset. Lyser det derimot rødt, kan du risikere å miste internettilgangen din på grunn av viruset. (Foto: AP)

Dersom maskinen er infisert av «DNS Changer»-viruset, vil man kunne oppleve problemer med å få opp de aktuelle nettsidene man ønsker å besøke.

– Rammer få i Norge

– Du kan si det er «telefonkatalogen» til internett som får problemer. Dersom du forsøker å klikke deg inn på en bestemt nettside, kan du oppleve å få opp en helt annen side eller havne på falske sider på internett, sier seniorrådgiver ved Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSis), Tone Hoddø Bakås, til tv2.no.

Problemene vil imidlertid ikke ramme norske brukere særlig hardt. Ifølge seniorrådgiveren så vil det kun gjelde mellom 500 og 1000 norske brukere.

– Dette viruset er fem år gammelt, så det vil si at alle som har oppdatert antivirusprogram på maskinen sin vil få fjernet dette viruset, sier Bakås.

Hun får støtte av Torgeir Waterhouse i IKT Norge. Han tror ikke mange blir rammet fordi utskiftningen av datautstyr er så stor i Norge.

– Dette vil ikke være et problem av stor betydning og utstrekning nå. Men det er et forvarsel om at internett ikke er noe vi kan ta for gitt. Det vil alltid være noen som er ute etter å lage problemer, og man må være forberedt på slike problemer, sier han.

LES OGSÅ: Hackere kan kreve løsepenger for familiebildene dine

– Ta deg tid til oppdateringer!

Med tanke på faren for datavirus anbefaler seniorrådgiveren fra NorSis å være nøye med forebygging.

– Har du gamle versjoner av programmer og ikke oppdaterer programvaren, utsetter du deg for større fare, sier Bakås og påpeker at all programvare er laget av mennesker. Og mennesker kan gjøre feil.

Hackerne leter etter disse feilene i programvaren for å finne en vei inn til din maskin - for så å spre virus med ulike formål.

LES OGSÅ: Gro fikk Facebook-kontoen hacket: – Jeg tok til tårene

– Dersom du har siste versjon av programvare på din maskin i tillegg til et antivirusprogram, så er du rimelig godt sikret mot datavirus, sier hun.

Det kan likevel være vanskelig å holde oversikt over alle programmene. Den jevne PC-bruker i Norge har mellom 60 og 70 ulike programmer fra 20 forskjellige leverandører på maskinene sine.

– Det er ingen lett jobb, men de fleste programmene har oppdateringer som skjer automatisk for eksempel én gang i måneden. Og det finnes gode verktøy som hjelper deg å holde oversikten, sier hun og henviser til NorSis' nettsider hvor man kan finne ulike lenker og verktøy for å bedre datasikkerheten.

(TV 2/NTB)